Pretraga

Priča o Francuzu koji je bez diplome radio 30 godina kao arhitekt

A- A+

Phillipe Leblanc je 60-godišnji Francuz s vrlo neobičnom životnom pričom. Naime on se punih 30 godina predstavljao kao diplomirani arhitekt, gradio kuće, škole, vrtiće u pariškom predgrađu, a zapravo uopće nije stekao spomenuto zvanje. Prošli tjedan došao je kraj njegovoj dugogodišnjoj ulozi. Osuđen je na dvije godine uvjetnog zatvora zbog lažiranja diplome, za period od 2009. do 2013. kada je ostvario honorare u iznosu od vrtoglavih 926 tisuća eura.

Kavana Les Deux Magots u Parizu; nju nije izgradio Leblanc

Da su i na razvijenom Zapadu moguće apsurdne situacije, kakve bismo inače smjestili u naše krajeve, svjedoči slučaj Francuza Phillipea Leblanca. Naime ovaj 60-godišnjak se čak tri desetljeća predstavljao kao diplomirani arhitekt, gradio vrtiće, škole te stanove u pariškom predgrađu, a ustvari uopće nije završio fakultet.

Izdvojeni članak

Student u Osijeku četiri godine lažirao potpise i ocjene te dobio diplomu

Samo u četiri godine privrijedio gotovo milijun eura

No kako to obično biva, kriminalna priča ima nesretan završetak. Prošli tjedan Phillipe je otkriven te osuđen na dvije godine uvjetnog zatvora.

Točan period zbog kojeg je odgovarao za prevaru i lažiranje diplome je od 2009. do 2013. godine. Tada se ilegalno prijavljivao na natječaje te ostvario honorar od 926 tisuća eura.

I bez diplome izgradio zgrade bez teškoća

Da paradoks bude veći, sve objekte koje je Leblanc godinama gradio, ispali su kako treba, odnosno radovi su prošli bez poteškoća.

No dakako to ne umanjuje njegovu krivicu te će morati isplatiti od jedne do tri tisuće eura odštete i kamate na nekoliko strana, kao moralnu odštetu.

– Naštetio je žrtvama iznevjerivši njihovo povjerenje iako su općenito radovi realizirani bez poteškoća, ocijenili su na sudu.

Kako smo napomenuli Leblanc nikada nije diplomirao, niti je bio upisan u francusku komoru arhitekata. Međutim, koristio je žig s brojem svojeg šogora, koji je pravovaljani arhitekt.

Upravo je nevjerojatno da je čak tri desetljeća uspijevao raditi, bez da izazove sumnju. Za to su svakako zaslužni i kvalitetni radovi, koje je Phillipe izvodio. Nije diplomirao, ali je za vrijeme studentskih dana očito dobro svladao posao, učeći se od jednog arhitekta.