Pretraga

Profesor sa zagrebačkog PMF-a tvrdi da će preko 450 tisuća Hrvata iseliti iz zemlje

A- A+

Jučer su 22 članice Europske unije ukinule hrvatskim radnicima ograničenja pa tako svi koji žele, mogu sreću potražiti u tim zemljama bez da im treba radna dozvola. I dok su s jedne strane sretni zbog ovakvih birokratskih olakšica, na drugoj upozoravaju da će ovo dovesti do egzodusa stanovništva, većeg i od onog 60-ih godina, kada se računa da je Hrvatsku napustilo 450 tisuća ljudi.

Hrvatska je jučer obilježila drugu godišnjicu članstva u Europskoj uniji te su njenim građanima otvorena vrata jednostavnijeg iseljavanja, budući da sada za 22 zemlje članice, građani Lijepe naše ne trebaju radnu dozvolu, dok će ju još tri godine trebati za Austriju, Sloveniju, Nizozemsku, Veliku Britaniju i Maltu.

Izdvojeni članak

Protekla godina obilježena najvećim brojem iseljenja od hrvatske samostalnosti, a trećinu čine mladi

Oprečna su mišljenja o ovim novim okolnostima.

– Ne očekujem da će tu biti nekih velikih poremećaja, kao što ne očekujem da će biti velikih poremećaja u ovim zemljama koje su sad otvorile tržište rada za hrvatske građane jer primjerice u Njemačkoj smo prošle godine imali otprilike 26 tisuća naših sugrađana koji su tamo radili i dobili radne dozvole, rekao je ministar rada Mirando Mrsić, što je prikazano u Večernjim vijestima Nove Tv.

No ne dijele njegovo mišljenje liječnici, kojih je 220 otišlo u posljednje dvije godine u Europu, Emirate i SAD, a još ih je 900 zatražilo dokumentaciju za rad u inozemstvo. Istovremeno u sustavu nedostaje čak 3 000 specijalista.

Ministrovo mišljenje ne dijeli niti demograf sa zagrebačkog Prirodnoslovno-matematičkog fakulteta.

– To će po našim procjenama iseliti iz Hrvatske gotovo bih rekao veću populaciju nego što je to bilo šezdesetih godina, a u to vrijeme Hrvatsku je napustilo negdje oko 450 tisuća ljudi, rekao je u spomenutoj informativnoj emisiji demograf s PMF-a Stjepan Šterc.

To bi značilo da će se iseliti preko desetine sadašnjeg stanovništva Hrvatske. Nadajmo se da se ove crne slutnje na kraju neće i ostvariti.