Pretraga

Provjerite kolika je posljednja izračunata prosječna plaća u Hrvatskoj

A- A+

Državni zavod za statistiku izračunao je prosječnu isplaćenu neto plaću u Hrvatskoj za siječanj. Iznosila je 5.646 kuna. Kako pokazuje usporedbe ove institucije, prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome nominalno je ostala na razini prethodnog mjeseca, dok je u odnosu na siječanj prošle godine viša za 1,6%.

Prema izračunima Državnog zavoda za statistiku, prosječna isplaćena neto plaća za siječanj u Hrvatskoj iznosila je 5.646 kuna.

Izdvojeni članak

Top 20 najplaćenijih zanimanja u Hrvatskoj

Kada je pak riječ o prosječnoj bruto plaći, ona je u prvom mjesecu ove godine po zaposlenom u pravnim osobama iznosila 7.709 kuna.

Iz Državnog zavoda za statistiku poručili su u priopćenju, da se jučer objavljeni podaci temelje se na novoj metodologiji prikupljanja podataka statistike tržišta rada.

Naime, početkom ove godine prestali su prikupljati prosječne mjesečne podatke o bruto i neto plaćama te broju zaposlenih u pravnim osobama putem statističkog obrasca RAD-1 te su, nakon više od 50 godina uporabe, papirnati obrasci zamijenjeni modernijim načinom prikupljanja i obrade podataka iz obrasca JOPPD.

U bivšem načinu mjesečnog prikupljanja podataka o plaćama i broju zaposlenih u pravnim osobama putem istraživanja RAD-1, obuhvaćeno je 70 posto zaposlenih iz svakog odjeljka Nacionalne klasifikacije djelatnosti (NKD).

Iz DZS-a su priopćili kako očekuju da će preuzimanjem podataka iz obrasca JOPPD, a koji sadrži informacije o svakoj isplaćenoj plaći na temelju radnog odnosa u Hrvatskoj, obrada podataka o zaposlenima i plaćama biti kvalitetnija i preciznija nego do sada.