Pretraga

Provjerite koliko su novca za opremanje dobile ‘škole za život’: Postoje i neke nelogičnosti u raspodjeli sredstava

A- A+

Od jeseni u 74 škole starta eksperimentalni program ‘Škola za život’, a sredinom lipnja Ministarstvo je eksperimentalnim školama raspodijelilo financijska sredstva za opremanje. Školama su dodijeljeni iznosi u rasponu od 100.000 do 250.000 kuna, a sveukupno se radi o 13 i pol milijuna kuna osiguranih iz Europskog socijalnog fonda. U nastavku donosimo popis škola i dodijeljena financijska sredstva svakoj od njih.

Razred / foto: Pixabay.com

Još sredinom lipnja, Ministarstvo obrazovanja dodijelilo je ukupno 13 i pol milijuna kuna školama koje će od jeseni sudjelovati u eksperimentalnom programu ‘Škola za život’. Školama su dodjeljivani iznosi u rasponu od 100.000 do 250.000 kuna, ovisno o ukupnome broju učenika pojedine škole prijavljene u program.

Broj učenika jedini kriterij dodjele financijskih sredstava

Izdvojeni članak

Donosimo popis svih škola koje će sudjelovati u eksperimentalnom programu ‘Škola za život’: Provjerite je li i vaša među njima

Zatražili smo tada od Ministarstva detaljne podatke o dodijeljenim sredstvima školama, a dobili smo ih tek prije desetak dana i to tek nakon što smo podatke zatražili putem Zakona o pravu na pristup informacijama. Osim samih podataka, zanimalo nas je i jesu li postojali još neki, dodatni kriteriji za dodjelu sredstava osim broja učenika pojedine škole, no MZO nam u odgovoru tvrdi da je isključivo broj učenika bio jedini kriterij.

S obzirom da je broj učenika bio jedini kriterij dodjele sredstava, dodijeljene iznose usporedili smo s brojem učenika u osnovnim i srednjim eksperimentalnim školama.

Zanimljiva je situacija s OŠ Barilović u Karlovačkoj županiji, koja prema podacima MZO-a broji 71 učenika koji će sudjelovati u eksperimentalnom programu. Isti broj učenika imaju i OŠ Ludina u Sisačko-moslavačkoj županiji te OŠ Donja Dubrava iz Međimurske županije. I dok je dvjema potonjim školama dodijeljeno 180.000 kuna svakoj, OŠ Barilović dodijeljeno je 157.000 kuna, usprkos istom broju učenika kao u OŠ Ludina i OŠ Donja Dubrava.

Nelogičnosti u dodjeli sredstava i srednjim školama

Izdvojeni članak

Slab odaziv na ‘Školu za život’: Prijavilo se samo 17% osnovnih i 10% srednjih škola u Hrvatskoj

Na slične situacije naišli smo i gledajući raspodijeljena sredstva srednjim eksperimentalnim školama. Primjerice, Srednja škola Matije Antuna Reljkovića Slavonski Brod prema podacima MZO-a broji 149 učenika koji će sudjelovati u eksperimentalnom programu. Dodijeljeno joj je 250.000 kuna, no s druge strane I. gimnazija u Osijeku broji više, 169 učenika te joj je dodijeljen manji iznos, odnosno 200.000 kuna.

Tu je i primjer Srednje škole Prelog koja broji 45 učenika i dodijeljeno joj je 180.000 kuna te Srednje škole Augusta Šenoe iz Garešnice koja broji 102 učenika, a dodijeljeno joj je 157.000 kuna. Po logici MZO-a i jedinom kriteriju dodjele sredstava, broju učenika (kako su više puta naglasili), situacija bi trebala biti obrnuta.

U nastavku možete pogledati koji su iznosi dodijeljeni pojedinim eksperimentalnim osnovnim i srednjim školama.

[scribd id=384482601 key=key-p440aZ7dCvKPRZb0AwbP mode=scroll]

Škole su u sklopu svog financijskog limita do 26. lipnja birale opremu koja im je potrebna iz Kataloga s više od 1000 artikala koji im je poslalo Ministarstvo obrazovanja, nakon čega je uslijedila javna nabava zatraženih artikala.

[scribd id=384483130 key=key-G8TYkrgPrxFYQXcpA9eC mode=scroll]

Sredstva koja su dodijeljena školama planirana su u projektu ‘Podrška provedbi Cjelovite kurikularne reforme’ koji se financira sredstvima iz Europskog socijalnog fonda u sklopu Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020.

Nadopuna teksta, 25. srpnja 2018.

Demanti Ministarstva znanosti i obrazovanja na tekst o raspodjeli novca za ‘Školu za život’