Pretraga

Provjerite kriterije i elemente upisa u srednje škole 2016./2017.

A- A+

Praksa da se praktički svake godine donose novi elementi i kriteriji upisa u srednje škole, ove godine je prekinuta te će za buduće srednjoškolce vrijediti prošle godine doneseni ‘Pravilnik o elementima i kriterijima za izbor kandidata za upis u I. razred srednje škole’. Unatoč brojnim najavama u prethodnom razdoblju, sigurno je da barem do školske godine 2017./2018., neće biti prijemnih ispita. Svoje bodove za upis možete izračunati ovdje, a odgovore na često postavljana pitanja o upisima možete pronaći na ovom linku.     

Iako je prethodnih godina bila praksa da se svake godine mijenjaju kriteriji i elementi upisa u srednje škole, to se ovoga puta neće dogoditi, nego će se upisi provoditi prema Pravilniku koji je donesen prošle godine. Potvrđeno nam je i službeno.

– Pravilnik o elementima i kriterijima za izbor kandidata za upis u I. razred srednje škole donesen je u travnju 2015. godine, a sukladno odredbi članka 22. stavka 8. Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi.
Pravilnik je trajnijega karaktera, za razliku od dosadašnjih odluka o elementima i kriterijima koje su se donosile zasebno za svaku sljedeću školsku godinu. Stoga, nije u planu donošenje novoga Pravilnika ove školske godine već je na snazi i dalje gore spomenuti Pravilnik, objasnili su nam iz Ministarstva znanosti obrazovanja i sporta.

Izdvojeni članak

Koja je škola baš za vas doznajte na manifestaciji ‘Dojdi osmaš’

Najvažniji kriterij ocjene

Iako se prethodnih godina često nagađalo oko toga da će pojedine elitne škole s velikim brojem kandidata za upis, uvesti prijemni ispit radi dodatne selekcije, ništa od toga za sada.

Prema sadašnjem Pravilniku, ako se i u uvedu takva testiranja, moći će se putem njih ostvariti maksimalno dodatnih pet bodova.

Najvažnije za upis ipak ostaju ocjene. S prosjekom zaključnih ocjena u posljednje četiri godine osnovne škole možete ostvariti maksimalno 20 bodova. Ako upisujete trogodišnju školu, vrednuje se zajednički element svih prosjeka ocjena.

Dodatno se za trogodišnje strukovne škole vrednuju zaključne ocjene u posljednja dva razreda osnovnog obrazovanja iz predmeta hrvatski, matematika i prvi strani jezik s čime najviše možete ostvariti 50 bodova.

Za upis kandidata u gimnazijske programe i strukovne u trajanju od četiri godine, osim prosjeka ocjena u posljednje četiri godine, vrednuju se zaključne ocjene u posljednja dva razreda iz predmeta hrvatski, matematika i prvi strani jezik, te triju nastavnih predmeta važnih za nastavak obrazovanja u pojedinim programima obrazovanja.

Škola samostalno određuje jedan nastavni predmet koji je bio obvezan u osnovnoj školi. Na ovakav je način najviše moguće ostvariti 80 bodova.

Izdvojeni članak

Doneseni kriteriji i elementi upisa u srednje škole 2015/2016

Dodatni bodovi za nadarene, sportaše i glazbenike

Učenici koji su sudjelovali na državnim i međunarodnim natjecanjima te su osvojili prvo, drugo ili treće mjesto kao pojedinac ostvaruju izravan upis.

Prvo, drugo i treće mjesto osvojeno na natjecanjima kao član skupine će donijeti 4, 3, odnosno dva boda. Sudjelovanje kao pojedinac ili član skupine se nagrađuje s dodatnim bodom, a sva natjecanja se odnose samo na posljednja četiri razreda osnovne škole.

Vrednuju se i boduju rezultati kandidata postignutih na državnim natjecanjima iz znanja iz Kataloga natjecanja i smotri učenika i učenica osnovnih i srednjih škola Republike Hrvatske, a koja se provode u organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje, te međunarodnim natjecanjima koje verificira Agencija za odgoj i obrazovanje.

Učenici koji su sudjelovali na državnim natjecanjima kao članovi ekipe osvojili prvo mjesto nagradit će se sa 3 boda, a drugo i treće mjesto sa 2, odnosno s jednim bodom.

Kandidati koji upisuju programe likovne umjetnosti i dizajna mogu na provjeri znanja osvojiti najviše 120 bodova, a minimalni bodovni prag je 70 bodova.

Učenici koji žele upisati program glazbene umjetnosti na provjeri znanja mogu steći najviše 260 bodova.

Iz MZOS-a ističu da su jasnije propisane odredbe vrednovanja uspjeha kandidata s teškoćama u razvoju za koje se formiraju zasebne ljestvice poretka, a kandidati koji žive u otežanima uvjetima obrazovanja uzrokovanim nepovoljnim ekonomskim, socijalnim te odgojnim čimbenicima dodaje se još jedan bod.

Cijeli pravilnik pogledajte ispod, a bodove si izračunajte pomoću kalkulatora koji je na linku.

Sve informacije važne za upise pratite na Facebook stranici Upisi u srednje škole.

Pravilnik o Elementima i Kriterijima Final by srednja.hr