Pretraga

Doneseni kriteriji i elementi upisa u srednje škole 2015/2016

A- A+

Nakon dugog iščekivanja, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta objavilo je elemente i kriterije za upis u I. razred srednje škole u školskoj godini 2015/2016. Najvažnija stavka je da se neće provoditi prijemni ispiti, barem ne do školske godine 2016/2017. Svoje bodove možete izračunati ovdje, a odgovore na često postavljana pitanja o maturi možete pronaći ovdje.

Kritičari upisa u srednje škole često ističu kako bi MZOS trebao pravilnik o upisima u srednje škole donijeti na početku školske godine, a ne mjesec i pol dana prije samih upisa, što je slučaj danas.

Izdvojeni članak

Upisi u srednje: U Zagrebu navala najveća, Liku izabralo ni 500 osmaša

Nema prijemnog za srednje škole

U proteklih nekoliko mjeseci je pušteno niz probnih balona da će pojedine elitne škole s velikim brojem kandidata za upis, uvesti prijemni ispit kako bi napravilo dodatnu selekciju. Sadašnji osmaši se oko toga ne moraju zamarati jer se od toga odustalo za ovu godinu, a ubuduće će škole morati poslati zahtjev do kraja prvog polugodišta, ako žele imati prijemne ispite u sljedećoj godini. Tako bi prve prijemne ispite mogli vidjeti tek u školskoj godini 2016/2017, a maksimalno se s provjerom može ostvariti dodatnih pet bodova.

Najvažnije za upis ipak ostaju ocjene. S prosjekom zaključnih ocjena u posljednje četiri godine osnovne škole možete ostvariti maksimalno 20 bodova. Ako upisujete trogodišnju školu, vrednuje se zajednički element svih prosjeka ocjena. Dodatno se za trogodišnje strukovne škole vrednuju zaključne ocjene u posljednja dva razreda osnovnog obrazovanja iz predmeta hrvatski, matematika i prvi strani jezik s čime najviše možete ostvariti 50 bodova.

Za upis kandidata u gimnazijske programe i strukovne u trajanju od četiri godine, osim prosjeka ocjena u posljednje četiri godine, vrednuju se zaključne ocjene u posljednja dva razreda iz predmeta hrvatski, matematika i prvi strani jezik, te triju nastavnih predmeta važnih za nastavak obrazovanja u pojedinim programima obrazovanja. Škola samostalno određuje jedan nastavni predmet koji je bio obvezan u osnovnoj školi. Na ovakav je način najviše moguće ostvariti 80 bodova.

Izdvojeni članak

Počinju elektronski upisi u srednje škole

Dodatni bodovi za nadarene, sportaše i glazbenike

Učenici koji su sudjelovali na državnim i međunarodnim natjecanjima te su osvojili prvo, drugo ili treće mjesto kao pojedinac ostvaruju izravan upis. Prvo, drugo i treće mjesto osvojeno na natjecanjima kao član skupine će donijeti 4, 3, odnosno dva boda. Sudjelovanje kao pojedinac ili član skupine se nagrađuje s dodatnim bodom, a sva natjecanja se odnose samo na posljednja četiri razreda osnovne škole. Vrednuju se i boduju rezultati kandidata postignutih na državnim natjecanjima iz znanja iz Kataloga natjecanja i smotri učenika i učenica osnovnih i srednjih škola Republike Hrvatske, a koja se provode u organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje, te međunarodnim natjecanjima koje verificira Agencija za odgoj i obrazovanje.

Učenici koji su sudjelovali na državnim natjecanjima kao članovi ekipe osvojili prvo mjesto nagradit će se sa 3 boda, a drugo i treće mjesto sa 2, odnosno s jednim bodom.

Kandidati koji upisuju programe likovne umjetnosti i dizajna mogu na provjeri znanja osvojiti najviše 120 bodova, a minimalni bodovni prag je 70 bodova. Učenici koji žele upisati program glazbene umjetnosti na provjeri znanja mogu steći najviše 260 bodova

Iz MZOS-a ističu da su jasnije propisane odredbe vrednovanja uspjeha kandidata s teškoćama u razvoju za koje se formiraju zasebne ljestvice poretka, a kandidati koji žive u otežanima uvjetima obrazovanja uzrokovanim nepovoljnim ekonomskim, socijalnim te odgojnim čimbenicima dodaje se još jedan bod.

Cijeli pravilnik možete skinuti ovdje.

Bodove možete izračunati u kalkulatoru ovdje, a pratite Facebook page Upisi u srednje škole za sve nove informacije