Pretraga

Prstom u oko: Zbog ovoga budite sretni što idete u školu

A- A+


Izdvojeni članak

Ona će dići Pakistan na noge: otvorili 16 škola zbog tinejdžerice

Dok je većini školaraca Zapadnog svijeta problem ustati se ujutro i otići u školu, pa često puta i markiraju, u drugom dijelu svijeta djeca bivaju ranjavana zbog želje za obrazovanjem. Možda je to mnogima u modernom svijetu neshvatljivo, ali bez škole i bez mogućnosti obrazovanja i zapadnjačka djeca bi se zasigurno pobunila. Kad škola postane luksuz, mnogi mladi su osuđeni da zauvijek budu u uskim okvirima nametnog svjetonazora i da nikad ne shvate kako prizma kroz koju gledaju svijet može i mora biti što veća i raznolikija.

Petnaestogodišnja aktivistica Malala Yousafzai je bila gotovo ubijena od strane talibana jer se zalagala za pravo obrazovanja djevojaka i djevojčica u Pakistanu. Nakon što je jedva preživjela zahvaljujući britanskim liječnicima koji su joj u lubanju ugradili titansku pločicu, obratila se javnosti. Ne želi odustati od svojih želja da služi ljudima i da se bori za obrazovanje.

Metak u glavu zbog bloga

Svakih nekoliko godina na pravom mjestu u pravo vrijeme se rodi osoba s pravim stavovima. Za obrazovanje tisuća mladih u Pakistanu to je Malala Yousafzai. Iako je krajem prošle godine ustrijeljena u školskom autobusu zbog toga što se zalagala za obrazovanje mladih, ona nije odustala.
Zato je vrijedna spomena. Jer iako rijetko koji srednjoškolac prati što se događa u svijetu, priča Malale je ona koju svaki učenik treba znati. O ovoj tinejdžerici pisat će se knjige i učiti iz udžbenika, a sve samo zato što ima nevjerojatno mnogo petlje.

Petlje da već s 11 godina počne pisati blog u kojem otvoreno govori protiv talibana u Pakistanu. Nakon što su isti u dolini Svat, sjeverozapadno od glavnog pakistanskog grada Islamabada zauzeli cijelo područje i zatvorili škole, ova djevojka je otvorila blog, ali pod pseudonimom Gul Makai.
Međutim nedugo nakon objave bloga, svoje pravo ime otkrila je javnosti te je primila državno odličje za hrabrost i međunarodnu dječju nagradu za mir.

Izdvojeni članak

Najobrazovanije zemlje svijeta

Talibani tvrde da neće stati dok ju ne ubiju

Tri godine nakon objave bloga Malala je ustrijeljena od strane talibana i to u stravičnoj situaciji. Vozila se u školskom autobusu s drugim kolegama i kolegicama, kad je ušao muškarac i pitao ‘Tko je Malala’. Jedan od prestrašenih učenika mu je odgovorio, a on je počeo pucati u Malalu koja se srušila na tlo.

Ova djevojka je tako postala metom terorista zato što se borila za pravo na obrazovanje u svojoj zemlji. Da talibani ne kane odustati svjedoči i potvrda njihovog glasnogovornika za britanski BBC gdje su jasno istaknuli kako su odgovorni za napad i kako ne kane odustati od likvidiranja ove tinejdžerice.
Međutim učinak koji su izazvali je upravo suprotan od onog što su očekivali. Nakon ranjavanja u glavu i života spašenog za dlaku i najveći heroji bi se okrunili zaslugama i povukli. Međutim Malala je snimila video poruku iz bolnice u Velikoj Britaniji i poručila kako i dalje može vidjeti i pričati, te kako neće odustati, već baš naprotiv – boriti se dok ne ostvari svoj san.

Malim koracima do velikih promjena

Dok su mnogima ciljevi u životu prilično osobni i u neku ruku sebični, a ne zamaraju se napredovanjem društva niti sudjelovanjem u zajednici, drugi pak ulažu sve svoje želje i zdravlje – za druge.
Zbog toga je Malala tip osobe koji mijenja pravila igre, a ne želi popularnost. Svaku medijsku objavu o sebi i svaku izjavu koju daje iskorištava na mudar način da objasni kako neće odustati od svojih nastojanja da se djevojkama omogući pravo na obrazovanje.
Pravila igre je već počela mijenjati, jer se u Pakistanu počelo govoriti o pravima žena. Ona je možda samo okidač koji će pokrenuti mijenjanje svijesti koja tako dugo nije postojala u Pakistanu.

Nijedna promjena ne dolazi preko noći, ali primjeri poput ovoga su mijenjali svijet, čemu nas uostalom i povijest uči.
Ako će ljude diljem svijeta zanimati što se događa u Pakistanu, pritisak može postati globalan, pa će i metak koji je završio u glavi ove tinejdžerice imati puno veći učinak od ozljede koju je uzrokovao.