Pretraga

Prva petorka hrvatske povijesti 1/5

A- A+


Morate priznati da se u jednom razredu skupi svakakva ekipa, a onda još i “specijalni” profesori. Tko bi to sve uskladio? Kad pomiješamo sve te različitosti mora se dogoditi da jednostavno netko ne može smisliti povijest. Bilo da je u pitanju učenik koji jednostavno genetski ne može smisliti to nabrajanje godina, ili možda je stvar u profesoru koji je naporan kao krpelj. Uvijek isti ton, dosadne godine, mrtvi ljudi – koga briga. No, vjerujte mi, povijest je vrhunski zanimljiva. Donosimo vam prvu petorku hrvatske povijesti. Osim što imate priliku upoznati najveće frajere (i jednu opasnu curu) hrvatske povijesti, možda vam ova lista pomogne da uberete prvu peticu iz mrske vam povijesti.

Nikola Šubić Zrinski

U prvoj polovici 16. stoljeća ovim tu našim prostorima je ponosno hodao Nikola Šubić Zrinski. Svoje junaštvo je vrlo rano pokazao svojim prijateljima i neprijateljima. Sa navršenih 21 godina Nikola dobiva na poklon od kralja konja i zlato, kao nagradu za junaštvo u obrani Beča, 1529. godine. Kao nagradu za junaštva i nepokolebljivost kralj je 1541. godine izabrao Nikolu Šubića Zrinskog kao hrvatskog bana. Ipak, od svih junačkih priča koje je narod pričao o Nikoli, on kao da je odlučio sačuvati najjaču za kraj.

Godine 1566. sultan Sulejman skuplja 100.000 vojnika i kreće u pohod na Europu. Plan je pregaziti Beč i ukrasti što više teritorija kršćanskog Europi. Na putu mu stoji samo 2500 branitelja utvrde Siget, na čelu s Nikolom Šubićem Zrinskim. Junački zapovjednik obrane je poduzeo sve mjere koje su se mogle poduzeti protiv vojske od 100.000, te svojim suborcima obećao prvo svoju žrtvu, te tražio njihovu, ako dođe do toga. Opsada je počela 5. kolovoza, te trajala mjesec dana. Val za valom turskih snaga razbijao se o zidine sve umornijeg grada. Sedmog rujna Mehmed-paša Sokolović gubi strpljenje te naređuje da se grad zapali vatrenim strelicama.

Zrinski odgovara potezom kojeg se ne bi posramio ni jedan hollywoodski film. Umjesto predaje Nikola Šubić Zrinski, sa grupicom svojim najsnažnijih ratnika, izletava kroz vrata Sigeta u posljednji juriš. Otvaraju se vrata izmučenog Sigeta, te proviruje samo top. Vojnik pali fitilj, a topovska kugla para prve redove turske vojske. Iza kugle jaše Zrinski. Prvo puca iz svojih kubura, a onda nastavlja sjeći svojom sabljom. Tri puta je pogođen, jednom od toga u glavu. Pada usred Turskih redova, no plemići, suborci Zrinskog, staju oko njegovog tijela i nastavljaju sjeći Tursku vojsku. Jedan za drugim padaju, no prodaju skupo svoju kožu.

Sljedeći dan drugi član petorke 😉