Pretraga

Prva petorka hrvatske povijesti 2/5

A- A+

Franjo je tip kojeg bi nazvali opakim gadom. Nije baš da bi se nužno družili s njim, ali morali bi priznati da je tip snalažljiv.

Odgojen je kod šopranskih i požeških isusovaca, ali se opredijelio za vojnu službu. Trenk je preživio 102 dvoboja. Što u ratu, što u dvobojima ranjen je 14 puta i dva puta osuđivan na smrt. U Slavoniji u usmenoj predaji žive priče o barunu Trenku u dobrom svjetlu. Bijaše to vrlo neobičan čovjek: izvrstan đak, nadmeni kavgadžija, umjetnik, kockar, ljubavnik, lucidni umjetnik rata, kavge, vrlo vješt borac sabljom, kuburom, darežljivi vlastelin, glazbenik i što sve ne!

I još je uz sebe takvog imao cijelu četu sličnih. Trenkovi panduri su u povijesti zapamćeni kao vrsni i neustrašivi vojnici, ali isto tako okrutni i bahati. Jedne prilike 146 Trenkovih pandura je napalo i rastjeralo postrojbu od 3200 Bavaraca i Francuza. Ovakve slične i mnoge druge pobjede su pripisane Trenkovom ratničkom umjeću. Naime, Trenk je učio na primjeru brzih turskih postrojbi, te lako uništavao redove nepomičnih Europskih postrojbi. Trenkovi panduri su ostali česti motiv u narodnim pričama na prostoru od Požege, do južne Francuske i Pruske.

Vojna oprema pandura se sastojala od: dva para kubura, jatagana, sablje i puške, te je takvo naoružanje u to vrijeme istovjetno naoružanju jednog komandosa danas.

Kako bi ilustrirao način na koji su se panduri borili i ginuli najbolje je prepričati najhrabriji pandurski pothvat, napad na utvrđeni grad Diesenstein na češko-bavarskoj granici. Opkolivši grad, Trenk je branitelje pozvao na predaju, ali Bavarci su odgovorili topovima. Ne oklijevajući, panduri su na topovsku paljbu odgovorili svojim topovima pa je u zoru sljedećeg dana veći dio gradskih zidina bio u ruševinama. Bavarski strijelci koji su izišli iz grada bili su lako svladani, a od smrti se spasio tek manji njihov dio. Grad se predao, pa je Trenk zaplijenio veće količine streljiva, oružja i hrane. Kad je bitka već bila minula, pregledavajući jedno skladište baruta u osvojenom gradu, došlo je do eksplozije i Trenk je bio teže ranjen.

Svoj mladi burni život skončao je 4. listopada 1749. godine u tamnici u Spilbergu kraj Brna u Moravskoj nakon što je napisao oporuku i dvije knjige memoara.Sutra pročitajte tko je treći član petorke.

Prva petorka hrvatske povijesti 1/5