Pretraga

Prvi grad koji je osigurao besplatne uloške za učenice u školama: Ovako to izgleda kod nas

A- A+

Grad Varaždin je prvi grad u Hrvatskoj koji je učenicama slabijeg imovinskog statusa osigurao besplatne uloške. Kako to izgleda u školi pokazao je zamjenik gradonačelnika Varaždina koji je u obilasku jedne osnovne škole fotografirao dispenzer za uloške koji su dostupni svim učenicama u bilo kojem trenutku.

Foto: Pexels | Facebook, Miroslav Marković

Sve se više počelo govoriti o menstrualnom siromaštvu nakon što su u javnost izašli rezultati istraživanja provedenog u Hrvatskoj. Pokazalo se da si dio djevojčica ne može priuštiti uloške te da zbog toga znaju izostajati iz škole. Prvi grad koji je na to reagirao bio je Varaždin koji je krenuo u osiguravanje besplatnih uložaka za sve učenice osnovnih škola.

‘Diskretni dispenzeri dostupni su svim djevojčicama, bez obzira na socijalni status’

Kako je nedavno i grad Rijeka odlučio pokrenuti istu inicijativu, zamjenik gradonačelnika grada Varaždina, Miroslav Marković, pohvalio je tu odluku i na društvenim mrežama pokazao kako izgleda dispenzer za uloške u jednoj osnovnoj školi u Varaždinu.

– Prilikom današnjeg obilaska III. OŠ u Biškupcu uvjerio sam se da je naša inicijativa o uvođenju besplatnih higijenskih uložaka u potpunosti opravdana. Diskretni dispenzeri dostupni su svim djevojčicama bez obzira na socijalni status. Drago mi je da Rijeka nastavlja našim putem i ovim putem pozivam sve ostale da nam se pridruže u ovom hvale vrijednom projektu, napisao je Marković u objavi.

Izdvojeni članak

Hrvatski grad financirat će uloške za socijalno ugrožene učenice: ‘Nadam se da će naš primjer slijediti i drugi’

‘Takve stvari u Hrvatskoj nikako ne bi trebale biti luksuz’

Odluku o uvođenju besplatnih uložaka za socijalno ugrožene učenice predložio je varaždinski gradski vijećnik Lovro Lukavečki još ovog ljeta.

– Svojim amandmanom na rebalans proračuna predložio sam da se osigura 40.000 kuna do kraja proračunske 2021. godine kako bi se osiguralo dovoljno sredstava za financiranje higijenskih uložaka za socijalno ugrožene učenice, rekao nam je svojevremeno Lukavečki.

Izdvojeni članak

Jedan od većih hrvatskih gradova osigurao besplatne uloške za učenice: ‘Školama je potreban i zdravstveni odgoj’

Njegov amandman je tako usvojen te rekao da se nada kako će njihov primjer slijediti i svi ostali gradovi u Hrvatskoj.

– Takve stvari u Hrvatskoj nikako ne bi trebale biti luksuz. Ne smijemo dopustiti da učenice budu žrtve menstrualnog siromaštva i da zbog toga izostaju s nastave, objasnio je tada Lukavečki.