Pretraga

Hrvatski grad financirat će uloške za socijalno ugrožene učenice: ‘Nadam se da će naš primjer slijediti i drugi’

A- A+

Čak trećina žena u Hrvatskoj prisiljena je štedjeti na ulošcima, pokazalo je, između ostaloga, istraživanje koje je nedavno provela Udruga za ljudska prava i građansku participaciju PaRiter. Nakon tog istraživanja pojedine škole osigurale su besplatne higijenske potrepštine za učenice, a grad Varaždin osigurava sredstva za financiranje uložaka svim socijalno ugroženim učenicima. Inicirao je to najmlađi gradski vijećnik Lovro Lukavečki (SDP), student na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu.

Lovro Lukavečki| privatna fotografija

Pojedine škole nedavno su pokrenule inicijative osiguravanja besplatnih uložaka i tampona za svoje učenice. Dogodilo se to nakon zabrinjavajućih rezultata istraživanja Udruge za ljudska prava i građansku participaciju PaRiter o menstrualnom siromaštvu.

Pokazalo je ono, između ostaloga, da je trećina žena u Hrvatskoj prisiljena štedjeti na higijenskim potrepštinama, dio njih zbog previsokih cijena kupuje manje kvalitetne menstrualne potrepštine, dok više od 10 posto građanki Hrvatske nije u mogućnosti kupiti dovoljno uložaka da bi ih redovito mijenjale.

‘Takve stvari u Hrvatskoj nikako ne bi trebale biti luksuz’

Sve to potaknulo je najmlađeg gradskog vijećnika u Varaždinu, Lovru Lukavečkog (SDP), da podnese amandman na rebalans gradskog proračuna.

– Svojim amandmanom na rebalans proračuna predložio sam da se osigura 40.000 kuna do kraja proračunske 2021. godine kako bi se osiguralo dovoljno sredstava za financiranje higijenskih uložaka za socijalno ugrožene učenice, priča nam Lukavečki, inače student na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu.

Njegov amandman je i usvojen.

– Takve stvari u Hrvatskoj nikako ne bi trebale biti luksuz. Ne smijemo dopustiti da učenice budu žrtve menstrualnog siromaštva i da zbog toga izostaju s nastave. Takva praksa već postoji u nekim školama u Hrvatskoj, a Varaždin će sada biti prvi grad koji će to uvesti sustavno. Iskreno se nadam da će naš primjer slijediti i drugi gradovi, kaže nam Lukavečki.

Izdvojeni članak

Nakon varaždinske, i tri škole u Istri pokrenule inicijativu besplatnih menstrualnih uložaka za učenice

Projekt bi trebao krenuti već od jeseni

Otkrio nam je i kada bi ovaj projekt trebao biti realiziran.

– Početak realizacije projekta planira se već početkom nastavne godine 2021/2022. u svim osnovnim školama na području Grada Varaždina, a trenutno se razmatra nekoliko modela kojima će biti osigurana diskretna distribucija uložaka učenicama, kaže Lukavečki.

Inače, upravo iz Varaždina je u ožujku stigla lijepa vijest da će tamošnja Strojarska i prometna škola osigurati higijenske potrepštine za svoje učenice, a kasnije su taj primjer slijedile i neke druge škole u Hrvatskoj.

Osim amandmana vezanog uz financiranje uložaka, Lukavečki je predložio još jedan vezan uz učenike. U Varaždinu će se povećati iznos stipendije za deficitarna zanimanja.

– Nažalost način stipendiranja u Gradu Varaždinu godinama nije mijenjan i ovo predstavlja jedan inicijalni korak prema poboljšanju tog sustava. Kako bi se dodatno stimuliralo studente deficitarnih zanimanja od bitnog značaja za gospodarski razvoj grada, predložio sam povećanje iznosa stipendija za deficitarna zanimanja prema ostvarenom prosjeku ocjena prethodnih akademskih godina. Stoga sam, za tu namjenu predložio povećanje sredstva za 200.000 kuna (do sada je bilo ukupno 2.300.000 kuna u proračunu), a temeljem pravilnika će se dodatno definirati povećanje iznosa koji će biti veći od dosadašnjeg, kaže nam Lukavečki.

Hrvatski grad financirat će uloške za socijalno ugrožene učenice: ‘Nadam se da će naš primjer slijediti i drugi’
Share via
Copy link
Powered by Social Snap