Pretraga

Jedan od većih hrvatskih gradova osigurao besplatne uloške za učenice: ‘Školama je potreban i zdravstveni odgoj’

A- A+

Nakon što je Grad Varaždin osigurao besplatne higijenske potrepštine za učenice slabijeg imovinskog stanja, na sličan potez odlučili su se i u Rijeci. Početkom drugog polugodišta tekuće školske godine Grad Rijeka u svim će osnovnim školama kojima je osnivač omogućiti djevojčicama dostupnost besplatnih higijenskih uložaka.

foto: srednja.hr

Riječka Udruga za ljudska prava i građansku participaciju PaRiter provela je nedavno istraživanje od menstrualnom siromaštvu u Hrvatskoj. Rezultati su pokazali da je trećina žena u Hrvatskoj prisiljena štedjeti na ulošcima, jer su im preskupi. Dio njih zbog previsokih cijena kupuje manje kvalitetne menstrualne potrepštine, dok više od 10 posto građanki Hrvatske nije u mogućnosti kupiti dovoljno uložaka da bi ih redovito mijenjale.

U gradskom proračunu osigurano 200.000 kuna za besplatne uloške

Grad Rijeka odlučio je stati na kraj ovom problemu među učeničkom populacijom ili ga barem ublažiti. Naime, početkom drugog polugodišta u svim će osnovnim školama kojima je osnivač omogućiti djevojčicama dostupnost besplatnih higijenskih uložaka. Iz proračuna će se u tu svrhu izdvojiti 200.000 kuna. Ova tema je aktualna na razini cijele Hrvatske s obzirom na nedavne prijedloge o smanjenju PDV-a na menstrualne higijenske potrepštine za žene sa 25 na 5 posto, kako bi im iste bile financijski dostupnije.

Naime, taj prijedlog iznijela je zastupnica GLAS-a Anka Mrak Taritaš, a podržalo ga je više oporbenih stranaka, kao i saborski Odbor za ravnopravnost spolova. No Vlada ga je prošli tjedan odbila po drugi put. Pritom je HDZ-ova zastupnica Anita Pocrnić Radošević imala dosta bizarna objašnjenja, poput onoga da ‘ne menstruiraju žene otkako je HDZ-a i Vlade Andreja Plenkovića’. Usprotivila se prijedlogu o smanjenju poreza na to ‘jer bi potom mogli tražiti i uloške s mirisom lavande i ruže’.

– I da se snizi taj PDV, budući da je većina proizvoda iz uvoza, dogodit će se da umjesto uložaka s mirisom lavande za mjesec dana imamo s mirisom ruže, a ruža je skuplja za uzgoj, pa će i ti ulošci biti skuplji, a lavande više neće biti za kupiti, rekla je Pocrnić Radošević.

Zamjenica gradonačelnika Sandra Krpan smatra kako je riječ o temi koja se u našem društvu još uvijek smatra velikim tabuom.

– Ovim potezom željeli smo napraviti iskorak po tom pitanju i svrstati se uz bok europskim zemljama poput Austrije, Francuske ili Škotske koja je prva uvela dostupnost besplatnih menstrualnih potrepština za žene na javnim mjestima, istaknula je Krpan na jučerašnjoj konferenciji za medije.

Izdvojeni članak

Hrvatski grad financirat će uloške za socijalno ugrožene učenice: ‘Nadam se da će naš primjer slijediti i drugi’

Nedostatak edukacije

Iznijela je i podatak o tome kako riječke osnovne škole od petog do osmog razreda pohađa 2.269 djevojčica.

– Varaždin je prvi krenuo s tom praksom, mi nastavljamo i mislim da je taj potez jedan mali doprinos i primjer kako možemo reagirati na uočeni problem. Ujedno to je i reakcija na burnu raspravu koje se vodila u Saboru proteklih nekoliko dana, kada se govorilo o smanjenju PDV-a na menstrualne higijenske potrepštine. Raspravu koja je, rekla bih, bila prilično neprimjerena, dodala je Krpan i naglasila kako ovim potezom žele poslati pozitivan primjer i drugim gradovima.

Koordinatorica programa za ženska prava i reproduktivnu pravdu u udruzi PaRiter, Marinella Matejčić ukratko je predstavila rezultate istraživanja o menstrualnom siromaštvu i destigmatizaciji u kojem je sudjelovalo 6.084 žena iz svih dobnih skupina stariji od 16 godina.

– Menstrualno siromaštvo ne obuhvaća samo nedostatak menstrualnih potrepština, već je tu riječ i o nedostatku edukacije. Edukacija, kao i zdravstveni odgoj za koji smatramo da je potreban u školama, čini nam se kao ispravan način da se skine stigma s ove teme, da se o njoj govori bez srama i da prvenstveno mladi ljudi prihvate biološke datosti, rekla je Matejčić.

Izdvojeni članak
ulošci tamponi

Vjerovali ili ne, ovo se dogodilo u Hrvatskoj: Škola je osigurala besplatne uloške i tampone za učenice

U Rijeci se razmišlja o uvođenju zdravstvenog odgoja u škole

Uvođenja zdravstvenog odgoja u osnovne škole na konferenciji za medije dotaknuo se i zamjenik gradonačelnika Goran Palčevski rekavši kako u gradskoj upravi intenzivno razmišljaju o toj temi.

– Uporište za to daje nam uspješnost provođenja programa Građanskog odgoja u osnovnim školama koji je uveden prije šest godina i kojeg su dosada preuzeli brojni hrvatski gradovi. Program Građanskog odgoja planiramo i dalje unaprjeđivati i modernizirati. Rijeka je po svim odgojnim i obrazovnim programima prepoznata u cijeloj Hrvatskoj, može se reći da imamo nadstandard u pojedinim segmentima i naša je obaveza da nastavimo biti svjetionik jednog propulzivnog i modernog načina razmišljanja, kako bismo i dalje zadržali poziciju jednog od najnaprednijih hrvatskih gradova. Projekt uvođenja besplatnih menstrualnih higijenskih potrepština za djevojčice u školama samo je jedan mali segment cijele te priče, zaključio je zamjenik Palčevski.

Podsjetimo, prava ovakva inicijativa dogodila se u Varaždinu, koji osigurava sredstva za financiranje uložaka svim socijalno ugroženim učenicima. Inicirao je to najmlađi gradski vijećnik Lovro Lukavečki (SDP), koji je svojim amandmanom na rebalans proračuna predložio da se osigura 40.000 kuna do kraja proračunske 2021. godine kako bi se osiguralo dovoljno sredstava za financiranje higijenskih uložaka za socijalno ugrožene učenice. Više o tome čitajte na linku.