Pretraga

Putujete li u školu?

A- A+

os-bijaci-kastelnovi.skole.hr

Jeste li i vi srednjoškolci koji svakodnevno putuju u školu? Živite u manjim sredinama u kojima nema srednje škole? Ako jeste, onda znate da to može imati mnoge nedostatke, ali i mnoge prednosti. Kasnite na nulti sat kemije baš kada je najavljeno ispitivanje? Nemojte previše očajavati, niste vi kriv?i. Bus je kasnio.

Ako putujete u srednju školu u drugi grad, onda znate da to ima svojih dobrih i loših strana. Stići u pravo vrijeme na školski bus i pojaviti se u razredu prije nego što nastavnik uđe vaše su svakodnevne brige.  Ali ponekad to nije lako ostvariti, pogotovo ako bus kreće u isto vrijeme kada počinje vaša omiljena serija. Ako ste se prepoznali u ovome, onda znate da je ono što vam predstoji opravadavanje kašnjenja razredniku. Prema iskustvima vaših vršnjaka koji svakodnevno putuju, znamo da je kašnjenje na nulti sat gotovo neizbježno. No što ako je baš tada najavljeno ispitivanje? Ako niste naučili gradivo ili se jednostavno radi o vašem omraženom predmetu, onda je ovo idealna prilika da izbjegnete provjeravanje ili lošu ocjenu. Razgovarali smo s mnogim srednjoškolcima koju putuju i mnogi od njih se slažu da je to zasigurno jedna od olakotnih okolnosti putovanja.

Naša redakcija nedavno je primila mail od studenata koji su nam ispričali svoj srednjoškolski doživljaj vezan uz kašnjenje na nastavu. Naime, u Slavoniji je učestalo putovanje u školu iz sela u grad. Mnogi od njih bili su upravo dio putnika. Kašnjenje na nulti ili prvi sat uzrokovalo je konflikte s ostatkom učenika koji nisu putovali. Njihov izostanak na satu, povećavao je mogućnost odgovaranja ostalim učenicima. Ako u razredu fali 10 učenika, šanse za odgovaranje ostatku gotovo se udvostručavaju. To je potaknulo lavinu svađa i rasprava s razrednim kolegama, no na kraju je ipak sve završilo dobro. Dobili su oprost i danas se s veseljem prisjećaju tog razdoblja.

Ako ste do sada očajavali zbog toga što putujete, krajnje je vrijeme da prestanete. Naravno, to ne znači da trebate kasniti non stop i izvan svih granica, ali ponekad to možete preokrenuti u svoju korist.  Zato brigu i nervozu oko opravdavanja izostanaka ostavite po strani. Gužva je u prometu i kašnjenje je neizbježno. I ne zaboravite – bus je opet kasnio.