Pretraga

Ravnatelj NCVVO-a uputio apel roditeljima oko instrukcija: ‘Nemaju svi maturanti istu šansu’

A- A+

Ravnatelj NCVVO-a Vinko Filipović u našem je podcastu kazao da na državnoj maturi nemaju svi istu šansu jer postoje oni koji plaćaju posebne pripreme, dok si neki učenici i roditelji to ne mogu priuštiti. Njegova je vizija obrazovanja da u njemu svi imaju istu šansu, bez obzira na socijalno podrijetlo ili neki drugi faktor. Zbog toga je apelirao na roditelje da ne šalju djecu na pripreme jer smatra korisnijim da učenik dobije pravu sliku stanja i sposobnosti.

vinko filipović

Vinko Filipović, ravnatelj NCVVO-a | foto: srednja.hr

Vinko Filipović, ravnatelj Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO) u našem je podcastu govorio o nacionalnim ispitima i državnoj maturi. Dotaknuo se i teme priprema na koje odlaze mnogi maturanti, a pojavljuju se i za nacionalne ispite. Prema podacima iz 2021. 56 posto naših maturanata ide na pripreme za maturu ili prijemne ispite.

– Postoje učenici koji dolaze iz obitelji čiji socijalni status ne omogućava ove dodatne pripreme i sve ostalo. To je nešto što mene čini i pomalo nesretnim. Dakle, ja mislim da nisam idealist, ali za mene će osnovna škola ispuniti svoju funkciju u cijelosti onog trenutka kad će učenici, neovisno o svome socijalnom podrijetlu, urbani, ruralni i slično, uvijek svi imati istu šansu. U ovim okolnostima u kojima sada živimo, konkretno kad je u pitanju državna matura, dakle svi maturanti nemaju istu šansu, kazao je Filipović.

Dodao je da postoje maturanti i roditelji koji si mogu priuštiti pripreme i instrukcije, ali ima onih koji to ne mogu. Za nacionalne ispite, opisao je Filipović, oni žele detektirati stvarno stanje. Filipović je protiv onih koji nude pripreme za nešto što nije potrebno.

– I u tom smislu na neki način apeliram i na roditelje jer mislim da je korisnije i učeniku i roditelju da dobiju pravu sliku koja ih ništa ne košta. Dakle, oni će dobiti do kraja nastavne godine točnu sliku stanja, sposobnosti svoga djeteta, rekao je Filipović.

Čitav podcast, u kojem smo odgovorili na pitanja može li rezultat nacionalnog ispita utjecati na zaključnu ocjenu, kako će nacionalni ispiti izgledati iduće godine te što je s maturom, možete pogledati na našem YouTube kanalu ili Spotifyu ispod.