Pretraga

Razvoj centara za izvrsnost: Zagrebačka županija osigurala 3,7 milijuna kuna za tri srednje škole

A- A+

Zagrebačka županija osigurala je dodatnih 3,7 milijuna kuna za razvoj triju srednjih škola koje će postati regionalni centri za izvrsnost. Srednja strukovna škola Velika Gorica, Srednja strukovna škola Samobor i Srednja škola Dugo Selo dio su projekta ‘Regionalni centar kompetentnosti u strukovnom obrazovanju u strojarstvu – Industrija 4.0’ kojim se nastoje utemeljiti centri kompetitivnosti koji će biti povezani sa svijetom rada.

Srednja strukovna škola samobor

Ulaganje u strukovno obrazovanje

Županijska skupština Zagrebačke županije donijela je rebalans proračuna kojim su osigurana dodatna sredstva za razvoj srednjih strukovnih škola. Temeljem projekta ‘Regionalni centar kompetentnosti u strukovnom obrazovanju – Industrija 4.0’ tri će škole na području Zagrebačke županije postati regionalni centri za izvrsnost. Centar izvrsnosti za CAD/CAM/CNC sustave i aditivne tehnologije bit će uspostavljen u Srednjoj strukovnoj školi Velika Gorica, Centar za senzoriku, automatiku i obnovljive izvore energije u Srednjoj strukovnoj školi u Samoboru, a Centar izvrsnosti za robotiku u Srednjoj školi Dugo Selo. Rebalansom proračuna osigurano je dodatnih 3,7 milijuna kuna uslijed povećanja troškova dogradnje triju škola, prenosi VGdanas.

Projekt ‘Regionalni centar kompetentnosti u strukovnom obrazovanju – Industrija 4.0’ započeo je 2020. godine, a vrijednost mu je gotovo 50 milijuna kuna. Cilj projekta je uspostava Regionalnog centara kompetentnosti u strukovnom obrazovanju u strojarstvu – Industrija 4.0 povezanog sa svijetom rada, koji će sa svojom opremljenošću i stručnim kadrovima kao nositelj kvalitetnog strukovnog obrazovanja i osposobljavanja omogućiti učenje temeljeno na radu.

Izdvojeni članak

Rješenje velikogoričkih gimnazijalaca među najboljim idejama za spas hrvatskih šuma  

Dodatni projekti

Osim dodatnih sredstava za izgradnju Centara za izvrsnost, osiguran je i prostor za izgradnju nove osnovne škole i sportske dvorane u Jastrebarskom. Gotovo 19 tisuća kvadratnih metara zemljišta procijenjene vrijednosti više od pet milijuna kuna Grad Jastrebarsko će darovati Zagrebačkoj županiji i time će se ispuniti jedan od preduvjeta za prijavu projekta za financiranje  iz Nacionalnog plana opravka i otpornosti.

Kao još jedna novost navodi se da Područna škola Rakov Potok odvaja iz sastava OŠ Sveta Nedelja te ulazi u sastav OŠ Mihaela Šiloboda u Svetom Martinu pod Okićem.