Pretraga

Rijeka ima prvu predstavu za LGBT+ mlade: Govori o ljubavnoj priči između dvije djevojke

A- A+

I Cyrano i djevojčica, kako se zove predstava, bavi se ljubavnom pričom dviju djevojčica sa željom da se pronađe više prostora u kojima bi se djetinjstvo i mladost poštovali u svojoj slobodi i svoj svojoj raznolikosti. Ovo je prva riječka LGBT+ predstava za mlade, ali kako kažu, i cijele obitelji.

lgbt zastava

Foto: Unsplash; Daniel James

Rijeka ima prvu LGBTQ+ predstavu za mlade, ali, kako kažu, i za cijelu obitelj. I Cyrano i djevojčica, u režiji nagrađivanog argentinskog redatelja Guillerma Balda premijerno će se izvesti 7. siječnja u Dram(m)a centru Zajc, u zgradi bivšeg Ivexa. Predstava je nastala u produkciji Hrvatske drame HNK Ivana plemenitog Zajca.

Ljubav dviju djevojki

Riječ je o po mnogočemu neočekivanoj, drugačijoj, latinoameričkoj adaptaciji Cyrana de Bergeraca, poznate drame Edmonda Rostanda. Predstava priča priču o Jeli koja se, sjećajući se djetinjstva, prisjeća i svoje ljubavne priče s najboljom prijateljicom. Ta ljubavna priča izrasta iz anonimnosti i iz sjene. Upravo je to tematski dodirna točka sa originalnim Cyranom, koji u slučaju ove adaptacije, zadržavajući osnovnu premisu, duboko propituje poimanje rodnih i spolnih identiteta te društvenih zadanosti.

– Djelo proizlazi iz istraživanja o pristupu tabu temama. Tekst I Cyrano i djevojčica bavi se ljubavnom pričom dviju djevojčica sa željom da se pronađe više prostora u kojima bi se djetinjstvo i mladost poštovali u svojoj slobodi i svoj svojoj raznolikosti. Bavi se samo jednom od tema koje svijet odraslih nastoji prekriti cenzurom u umjetnosti za djecu i mlade, kaže Guillermo Baldo.

Predstavu je počeo pisati sa željom da stvori kazalište kakvo bi mu pomoglo dok je bio dijete te razmišljajući o onim mogućnostima koje su mu bile uskraćene, ali i o onim prostorima koji su mu bili utočište.

– Neki od tih prostora bili su kazalište i književnost. Dijalog sa Cyranom pojavljuje se jer me to djelo snažno dirnulo kada sam ga čitao u dobi od 13 godina. Bilo je vrlo lako suosjećati s likom koji vjeruje da ne zaslužuje biti voljen, rekao je Baldo.

Brojne nagrade za tekst i predstavu

Predstava priča priču o Jeli, koja kao već odrasla žena u mislima obnavlja svoje djetinjstvo sjećajući se sebe kao djevojčice koja se ponekad predstavljala i kao dječak. Naime, Jela, baš kao Cyrano de Bergerac, svojoj prijateljici počinje pisati ljubavna pisma potpisujući se muškim imenom. Razmjena pisama sve je intenzivnija, a Jela se nađe suočena s novim emocijama koje joj je teško razumjeti. U predstavi igraju mlade riječke glumice Romina Tonković (Jela) i Ana Marija Brđanović (Roxana) a obje su, kako kažu što mogu sudjelovati u ovom važnom projektu koji ‘jako pametno i decentno progovara o LGBTQ+ temi te zapravo samo naglašava ljepotu ljubavi’ te ‘senzibilnoj i poetičnoj priči u kojoj je ljubav snažna i jednostavna’.

– Važno je na ispravan način progovarati o različitosti mlađim generacijama, stoga toplo preporučam ovu predstavu ne samo djeci i mladima, nego i onima koji ih odgajaju. Priča je zaista divna jer je ujedno i poetična i emotivna, ali i duhovita, kaže Romina Tonković.

Njena kolegica Ana Marija Brđanović kaže kako je mladima ipak ova tema nešto bliža pa ih ne treba samo educirati.

– Možda im više znači ako se mogu kroz neku kazališnu predstavu identificirati, osjećati manje usamljeno. Poruka predstave nije komplicirana, ne inzistira na stavu već pruža prostor za ljubav, naglašava Brđanović

Predstava je nastala u koprodukciji sa zagrebačkim Teatrom Poco Loco i u suradnji s Riječkim kazalištem mladih Kamov. Scenografiju potpisuju Agostina Barbarini i Guillermo Baldo, kostimografkinja je Yanina Pastor, skladatelji Luisana Lipchak i Franco DallAmore, a oblikovatelj svjetla Daniel Maluf. Kostime je prilagodila Manuela Paladin Šabanović, a scenografiju Ivan Botički. Prevoditeljica je Nikolina Zidek.

Tekst I Cyrano i djevojčica osvojio je Grand prix na Državnom natječaju za dramski tekst za kazalište za djecu Argentinskog kazališnog instituta. I tekst, a potom i tamošnja predstava višestruko su nagrađivani u Argentini, između ostalih dodijeljene su im Nagrada za najbolju predstavu za djecu i Nagrada za najbolju dramaturgiju – Premios Provinciales de Teatro (2021.), Priznanje Nacionalnog kazališnog instituta Argentine na 21. državnom natjecanju predstava za mlade (2018.) i druge.