Pretraga

Rješite zagonetku i postanite britanski cyber špijun!

A- A+

Britanski GCHQ (Vladina služba za komunikacije) je objavila neobični oglas za posao. Naime ako želite postati dio ‘elitnog tima britanskih cyber špijuna’, morate uraditi zagonetku pod nazivom ‘Can You Find It’, a ona bi vas onda mogla odvesti na put do sjajnog radnog mjesta. Ona se sastoji od 143 slova koja je potrebno dešifrirati u pet odgovora. Kandidati imaju šest tjedana da riješe zagonetku, a početna plaća za ovaj posao cyber kreće se u rasponu od 225 do 525 tisuća kuna.

Foto: pennyauctionreviews.co

GCHQ odnosno služba za komunikacije britanske Vlade odlučila je radnika na mjestu cyber špijuna u svojim redovima, dobiti uz pomoć zagonetke. Naime oni su na svojim stranicama objavili slagalicu od 143 slova raspoređenih u 28 redaka s po pet brojeva i krajnjim s tri. Budući član ‘elitnih britanskih cyber špijuna’, kako ih naziva Daily Mail mora pronaći rješenje zagonetke u pet odgovora.

Izdvojeni članak

Najviše roditelja ima Facebook da može špijunirati svoju djecu

Matematičari i informatičari pozor

Iako prosječnom promatraču ova zagonetka izgleda prilično znanstveno fantastično, navodno čak ni za ‘rekreativne pronalazače’ nije prevelik zalogaj.

– Ovo je više rješavanje križaljke nego ozbiljna kriptografija. Ovakvo što nazivamo ‘rekreativnom matematikom‘, pojasnio je profesor s bristolskog sveučilišta Nigel Smart. Jedan od vodećih britanskih kriptografa smatra da se ‘Can You Find It’ može riješiti u roku od dvije do tri minute.

Budući da se radi o mogućoj početnoj plaći između 225 i 525 tisuća kuna, plovite li dobro matematičkim vodama vrijedilo bi pokušati riješiti zagonetku u ovom linku. Za to imate rok od šest tjedana.

Izdvojeni članak

Bežični špijunski robot za samo 150 dolara

Ova britanska služba razbila i Hitlerov kod u Drugom svjetskom ratu

Koliko je zapravo značajna agencija GCHQ koja nudi mjesto britanskog cyber špijuna svjedoči i činjenica da je tijekom Drugog svjetskog rata razbila i Hitlerov Enigma kod.

Inače prošle godine je spomenuta agencija nudila posao na sličan način, a zadanu zagonetku tada je riješilo 170 kandidata od 3,2 milijuna ljudi koji su posjetili stranicu.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap