Pretraga

Najviše roditelja ima Facebook da može špijunirati svoju djecu

A- A+

Dok su u prošlosti svoju djecu roditelji mogli osramotiti samo pred prijateljima kad su bili prisutni, Facebook je to promijenio. Tako je gotovo 50 posto roditelja koji imaju korisničke profile na ovoj društvenoj mreži pri otvaranju Facebook profila imalo samo jedno na umu – špijunirati svoju djecu. Lajkovi ili komentari koje samo roditelji smatraju smiješnima tada mogu postati dio svakodnevice, no samo ukoliko roditelja prihvatite za svog virtualnog prijatelja.

Znati što im djeca vole, s kime se druže i kako su zaista proveli subotu navečer za mnoge moderne roditelje nikad nije bilo jednostavnije – dovoljno je uključiti se na ‘Fejs’ i dodati svoje dijete kao prijatelja. Na sreću mnogih, postoje takozvane posebne liste na Facebooku, na koje mnoga djeca stavljaju svoje roditelje, a kako su u posebnoj grupi, tada ne mogu špijunirati što im djeca rade.

Izdvojeni članak

Fotogalerija: Kad stranac nacrta vašu profilnu s Facebooka

Ulogirat će se na Fejs samo da mogu ‘stalkati’ djecu

Prema posljednjem velikom američkom istraživanju, 43 posto korisnika Facebooka koji su roditelji priznaju kako profil svoga djeteta provjeravaju doslovno – svaki dan.
Od toga broja gotovo 90 posto roditelja je imalo samo jedan motiv na umu kad je svojem djetetu slalo zahtjev za prijateljstvom, a to je da kontroliraju što radi.
Provjeravaju se statusi, lajkovi, fotografije u kojima su označeni, ali i ‘check in’ na određenim mjestima. Na taj način djeca sama dopuštaju svojim roditeljima da ih prate u stopu.

Međutim to nije tako jednostavno, jer je mnogo informatički pismenih očeva i majki dobilo ‘ignore’ od svoje djece.
Svejedno, tvrde u istraživanju na Education Database Online, roditelji će provjeravati profil djeteta čak i ako nisu virtualni prijatelji. Jer se ponekad može dogoditi propust pa će neke fotografije ili statusi biti objavljeni kao javni.

Izdvojeni članak

Facebook grupa s najluđim razlozima za prekid

Trećinu tinejdžera roditelji osramotili na profilu

Zanimljivo je da će roditeljski zahtjev za prijateljstvom prije prihvatiti mlađe dijete nego starije. To se može objasniti činjenicom da mlađem djetetu možda roditelj uvjetuje korištenje računala pod cijenom da postanu prijatelji na Facebooku.
Kako vrijeme prolazi i dijete postaje tinejdžer kojem je privatno vrijeme svetinja, rijetko koji je prijatelj s majkom ili ocem.

Osim čuvanja vlastite privatnosti, tinejdžeri se boje i da bi ih roditelji neugodnim komentarom, statusom ili fotografijom mogli osramotiti pred prijateljima. Čak trećina njih priznaje da ih je roditeljski komentar barem jednom doveo u neku neugodnu situaciju.