Pretraga

Roditeljske kazne: Nekad udarci, danas kuhanje mobitela

A- A+

 

Sigurno ste svi bar jednom doživjeli neku kreativnu roditeljsku kaznu. Loša ocjena, kašnjenje doma ili bilo kakav neposluh u većini slučajeva rezultiraju smišljanjem najprimjerenije i često vrlo kreativne kazne. Odlučili smo se malo pozabaviti načinima kažnjavanja nekada i danas i susreli se s par do sad ne viđenih kazni.

Kazna jer te volimo

Svi smo se mi znali naljutiti na svoje roditelje kada bi bili službeno u kazni zbog nečega što nama ne predstavlja ozbiljnu situaciju. Jeste li znali da postoje djeca koja žude za bilo kakvim kažnjavanjem ili galamom od strane roditelja čisto kako bi shvatili da im je stalo i da se brinu za njih.

Vjerovali ili ne djeca koja rade što god žele, čine dobre ili loše stvari bez ikakvih posljedica nisu najsretniji na svijetu jer polako uviđaju kako njihovi roditelji ne pokazuju nikakav interes za njihove živote. Zato se malo zamislite kad vam otac i majka kažu kako vas kažnjavaju jer vas vole i brinu se za vas.

Ne kažnjavaju fizički već nas psihički lome

U prijašnje vrijeme roditelji su bez ikakvih problema i posljedica mogli kazniti svoju djecu udarcima, ako nikada niste dobili par pljuski od oca ili majke pitajte ih jer oni sigurno jesu. U novije su vrijeme, kada se svaki lagani udarac smatra zlostavljanjem, roditelji razvili dugogodišnju praksu smišljanja drugih načina kažnjavanja i dokazalo se kako su redovito vrlo neuspješni u tome.

Možda su neki od vas doživjeli ono stravično suočavanje s jednometarskom šibom i tužni pogled prema visokom mjestu na koje ju odlažu nakon što ostave par tragova na vama. Na našu sreću, danas je toga sve manje što nas dovodi do, po mnogim mišljenjima, manje učinkovitih moderniziranih kazni.

Prije branili izlaske – sada deaktiviraju Facebook profile

Unazad nekih 15-ak godina glavno roditeljsko kazneno sredstvo bila je zabrana izlaska, zabrana ikakvih posjeta ili eventualno ograničeno gledanje omiljene serije. Kako se nalazimo u vremenu gdje su digitalizacija i tehnologija potpuno promijenile naš način života, tako se i roditelji mijenjaju i pronalaze modernije načine kažnjavanja svoje djece.

Trenutno su najčešće oduzimanje mobitela, laptopa, kabel za internet, deaktiviranje Facebook profila i sve vezano uz ograničeno korištenje tehnologije. Postali su svjesni da nam izlasci više ne predstavljaju što su nekad predstavljali pa nas udaraju tamo gdje najviše boli.

Na njihovu žalost metode su ima često nefunkcionalne jer novi profil napravimo u školi za dvije minute, novi kabel kupimo za sitnu lovu u svakoj trgovini, bez mobitela možemo danima, a tako nas ni oni ne mogu kontaktirati, jer realno roditelji nas i zovu najviše zbog svake sitnice. 

Kutija cigareta za sat vremena

Ali uvijek naletimo na iznimno kreativne roditelje pa smo tako čuli za slučaj gdje je jedna ljutita mama svojoj kćeri skuhala mobitel u čaju, jer je oduzimanje sigurno bilo preobično i dosadno. Sjećam se prijatelja kojeg je otac natjerao, kad mu je našao cigarete, da u sat vremena ispuši cijelu kutiju misleći da će ga zgaditi i kako više nikad neće zapaliti ni jednu, što se naravno nije dogodilo.

Još jedna zanimljiva kazna bila je obrnuta klasičnoj zabrani automobila, lik je mjesec dana morao biti doslovno vozač cijeloj obitelji. Tko god je zatrebao negdje on je morao biti na raspolaganju, ali mu bar više nije palo na pamet pijan sjesti za volan.