Pretraga

Rukomet na pijesku – Brži i atraktivniji

A- A+

Jeste li čuli za rukomet na pijesku? Ako još niste, a ne znate o čemu se radi, zamislite opremu bez tenisica, igru s pregršt skokova i atraktivnih golova, nekoliko medalja i smjestite pješčani teren uz more ili jezero, i bit ćete na dobrom putu.

Unatoč tome što ime ovog sporta mnogi mješaju s odbojkom na pjesku, rukomet na pijesku se u Hrvatskoj igra već duži niz godina, a broj njegovih zaljubljenika neprestano raste. Nastao je kao idealna zamjena između dviju sezona dvoranskog rukometa, a mnogi su svoje prve rukometne korake napravili upravo na pijesku.

U odnosu na svog dvoranskog brata, rukomet na pijesku je još brži i atraktivniji. To mu omogućuju manji teren, kraće vrijeme utakmica ali i dodatni potezi poput cepelina ili primjerice piruete pri kojoj se igrač prije udarca okrene u skoku za 360 nebi li ostvario gol u vrijednosti od dva boda. 

Turnirska sezona rukometa na pijesku obično započinje u svibnju i traje do rujna, a već danas na Jarunu svi zainteresirani imaju priliku vidjeti Persil Kup koji će trajati od 28.4. do 1.5. Ovo je peta godina održavanja turnira u organizaciji AKRP Zagreb, na kojem će ove godine sudjelovati 34 ekipe u kategorijama: Seniori, seniorke, juniori i juniorke.

Ako ste protekli tjedan posjetili ŠRC Jarun imali ste priliku vidjeti kako neke od ekipa treniraju za nadolazeći susret. Mi smo jučer na terenu zatekli članove Kluba rukometa na pijesku Sokol i AKRP Zagreb.

AKRP Zagreb trenutno je najtrofejniji klub rukometa na pijesku u Hrvatskoj. Na turnirima često nastupa s dvije ekipe: Detono i Chemo Profili, a muška i ženska ekipa Detona lani su osvojile naslova prvaka Europe. Uz to dečki su bili i prvaci Hrvatske, a cure viceprvakinje.  No iako AKRP stoji kao kratica za Akademski klub rukometa na pijesku, to ne znači da srednjoškolci nisu dobrodošli. Nedim i Karlo, obojica učenici trećih razreda, u klubu treniraju već pet godina. ,,Rukomet na pijesku mi je prvo brat trenirao i igrao za fakultet, pa sam došao jednom na trening zajedno s nekoliko prijatelja. – kaže Nedim. ,,Ja sam za rukomet na pijesku doznao preko Nedima. Par nas otišlo je na školsko natjecanje, bili smo prvi i nastavili smo trenirat. – dodaje Karlo.

Za kraj, dečki poručuju: ,,Dođite na turnir i uvjerite se da je rukomet na pijesku vrlo atraktivan!