Pretraga

S ova četiri simbola svakodnevno se susrećemo, a ne znamo kako su nastali

A- A+

Gotovo svakog dana susrećemo se sa znakovima poput ‘&’, simbola za srce ili znaka za paljenje i gašenje elektroničkih uređaja koji se sastoji od kružića i okomite crtice. Evo što ti simboli zapravo predstavljaju i kako su nastali.

Portal Brightside.me sastavio je listu simbola s kojima se svakodnevno susrećemo, te objasnio kako su zapravo nastali.

Znak za ‘and’ (&)

U zemljama engleskog govornog područja, ali i razvojem komunikacije putem SMS-a sve je češća uporaba znaka’&’ umjesto veznika ‘i’. No kako je ovaj znak nastao? Vjerovali ili ne, korijene vuče iz latinskog jezika. ‘Et’ označava veznik ‘i’ i u tom jeziku, a spajanjem ta dva slova nastao je znak ‘&’.

Izvor: Brightside.me

Znak za srce (<3)

Znak za srce nema previše veze s anatomskim izgledom organa. O njegovu podrijetlu postoji nekoliko teorija. Kada se labudovi (inače ptice koje u mnogim kulturama predstavljaju ljubav i lojalnost) približe jedna drugoj usred jezera, tvore oblik srca.

Druga teorija je da ovakav oblik predstavlja žensku formu, jer je oblika ženske zdjelice. Grci su tom dijelu kostura pridavali veliku važnost. Jedna od teorija je i da taj simbol predstavlja oblik bršljanova lista, kojeg su Grci često slikali uz Dioniza – boga vina i strasti.

Izvor: Brightside.me

Znak za Bluetooth

U desetom stoljeću prije nove ere, Danskom je vladao kralj Harald Blåtand koji je ujedinio danska plemena u jedno kraljevstvo. Imao je nadimak Bluetooth jer je obožavao jesti borovnice, pa su mu zubi gotovo uvijek bili plavi. Simbol za bluetooth sastoji se od inicijala imena Haralda Blåtanda, ‘H’ i ‘B’, ali pisanih skandinavskim runskim znakovima.

Izvor: Brightside.me

Znak za paljenje i gašenje uređaja

Ovaj se znak nalazi na tipkama za paljenje i gašenje gotovo svih elektroničkih uređaja, ali malo tko zna njegovo podrijetlo. U četrdesetima su inženjeri koristili binarni sustav za raspoznavanje prekidača, a pritom je jedan značilo ‘on’, a 0 ‘off’. U narednim desetljećima, to se pretvorilo u znak koji sadrži nulu i vertikalnu liniju.

Izvor: techblogout.com