Pretraga

Savjeti za lakše privikavanje na školski ritam i rano buđenje

A- A+

Ljetni praznici su vrijeme kad puštaš mozak na pašu, zaboravljaš na obaveze i samo se zabavljaš. Mnogi su si dali oduška, pa su nakon mature i upisa na faks, noći provodili tulumareći. Vjerojatno ti se od same pomisli na svakodnevno rano buđenje diže kosa na glavi, pa zato evo nekoliko savjeta kako se lakše priviknuti na takav teror.

Nemoj raditi velike promjene

Kako bi se privikli na rano ustajanje, dobro je krenuti polako. Budi se samo petnaestak minuta do pola sata ranije nego što to inače činiš. Navikni se na to vrijeme nekoliko dana, a nakon toga ponovno skrati vrijeme, dok ne dođeš do željenog vremena buđenja.

Lezi ranije

Budući da si navikao kasno zaspati, ovo može predstavljati problem. Svejedno, natjeraj se ranije leći, a ako baš misliš da nećeš moći zaspati, čitaj neku knjigu. Gledanjem u zaslon računala nećeš postići što želiš, jer je zbog neprirodnog svjetla teže zaspati.

Budilica što dalje od kreveta

Kad podesiš alarm za buđenje na mobitelu, stavi ga što dalje o sebe i kreveta. Na taj način morat ćeš ustati prije nego ga isključiš, pa će biti lakše ostati budan. Također, zabranjeno je pritiskanje snooze gumba.

Izađi iz sobe

Što prije napustiš spavaću sobu, kako ne bi razmišljao o povratku u krevet. Tuširanje također pomaže.

Iskoristi višak vremena

Kad čovjek kasno ustaje, dan je puno kraći nego što bi trebao biti. Probudi se prije, pa ćeš obaviti više stvari za koje jednostavno nemaš vremena. Ako ustaneš koji sat ranije nego što si navikao, garantirano ćeš ga imati.