Pretraga

Seksologija u Puli

A- A+

                                                                     

Kako se zaštititi prilikom seksualnog odnosa? Kako se prenose spolne bolesti?  Kako se nositi s trudnoćom dok još ideš u školu? Što je to emocionalno nasilje?

Ova i bezbroj drugih pitanja muče mnoge srednjoškolce. Kako prenosi   Strukovna škola u Puli još od 2005. odgovara sa svojim učenicima na sva ta pitanja. Naime u sklopu sata razredne zajednice/nastave dvanaest puta godišnje održavaju predmet Seksualni odgoj. Na tu odluku su se odlučili zbog činjenice da je čak osam učenica ostalo trudno. Je li ijedna od tih trudnoća bila planirana, pitanje je koje ne traži odgovor.

Tako su se u Puli male ruke složile, a profesorice koje predaju, od milja zvanu Seksologiju educirale su se i dobile potvrdu Hrvatskog liječničkog zbora i CESI-ja, Centra za edukaciju, savjetovanje i istraživanje. Roditelji su im zahvalni, a učenici s veseljem dočekuju svaki novi sat. Njihova ideja Seksualnog odgoja je zaživila u praksi, grad Pula ih financijski subvencionira i na taj način im pomaže da održe ovaj kontinuitet nastave.

Ministrica socijalne politike i mladih, Milanka Opačić zajedno s ministrom zdravlja, Rajkom Ostojićem najavljuje uvođenje seksualnog odgoja u srednje škole i to kako kaže, vrlo uskoro. No, za tako nešto treba postojati dobar plan i program, koji ne bi smio zapeti u suhoparnim definicijama i referiranjima podataka.

Ovo je odličan primjer iz Hrvatske, koji pokazuje da se ne moramo ugledati na škole i obrazovne sisteme izvan naših granica. Dovoljno je da postoji volja i želja za provođenjem ovakvog jednog predmeta. 21. je stoljeće, a pitanja i dileme o rodu, spolu i seksu više nisu tabu. Srednjoškolci to jako dobro znaju. I vjerojatno s tog sata ne bi nikad eskivirali da potraže teme za razgovor u obližnjem kafiću.