Pretraga

Šibensku osnovnu školu krasi ustaški grb: Nalazi se i na crkvi sv. Marka pa ga nitko ne mijenja

A- A+

Područnu školu Bilice, koja pripada Osnovnoj školi Jurja Dalmatinca u Šibeniku, odnedavno krasi trobojnica s ustaškim grbom te vukovarski vodotoranj. Nadležni traže da ih netko napismeno zamoli da skinu grb, a tvrde da i crkva sv. Marka u Zagrebu ima prvo bijelo polje na grbu pa ga nitko ne želi mijenjati.

FOTO: G.P./ŠibenikIN

Odnedavno zgradu područne škole Bilice, koja pripada šibenskoj Osnovnoj školi Jurja Dalmatinca, krasi trobojnica s ustaškim grbom i vukovarskim vodotornjem. S obzirom da grb počinje prvim bijelim poljem te je s vitičastim završetkom, nema dvojbe da se radi o službenom simbolu NDH, piše ŠibenikIN.

Izdvojeni članak

Sramotan ispad maturanata u Imotskom: Od klupa formirali ustaški znak

Ravnatelj tražio da se grb zamijeni

Natko Duvnjak, ravnatelj Osnovne škole Juraj Dalmatinac, nema ništa protiv vukovarskog tornja, no za navedeni izvor je potvrdio da je zatražio od biličkog načelnika Josipa Ćalete da se postojeći grb zamijeni s regularnim hrvatskim grbom.

– Zgrada škole je općinska pa sam zamolio načelnika Ćaletu da ukloni sporni grb. Po meni, mora se poštovati službeno hrvatsko znakovlje, a Ćaleta mi je rekao da će grb skinuti. Činjenica je da je bilička škola pod OŠ Jurja Dalmatinca, ali zgrada je općinska, izjavio je Duvnjak za ŠibenskiIN dodajući kako ne zna tko je nacrtao grafit.

Potrebno pismeno zatražiti uklanjanje

Načelnik Ćaleta također je priznao da postoji problem s prvim bijelim poljem na nacrtanoj šahovnici kao i da se radi o osjetljivoj priči u osjetljivom mjestu.

– Imamo nešto što se zove umjetnička sloboda. Činjenica je da grb koji je na našoj školi pripada crnoj epizodi hrvatske povijesti. Ali, i crkva sv. Marka u Zagrebu ima prvo bijelo polje pa ga nitko ne želi skinuti. Ja želim da mi netko napismeno kaže da grb treba skinuti i ja ću odmah naložiti da ga se skine, izjavio je Ćaleta za navedeni izvor.

FOTO: G.P./ŠibenikIN

Nastavio je kako ga je grupa mlađih mještana prije mjesec dana pitala mogu li nacrtati mural za Vukovar na biličkoj školi. Na što im je on dao dopuštenje.

Izdvojeni članak

Najmlađa HČSP-ovka šokirala javnost: Ustaški pokret je bio itekako potreban Hrvatskoj, a gejevi su opasni za društvo

– Općina Bilice nije investitor. Mi jesmo dozvolili da se izgradi mural, ali neka institucije rade svoj posao i riješe ovaj problem. Neka nam zapovjede, kao što je bio slučaj u Splitu, da se skine ‘Za dom spremni’ sa spomenika HOS-a. Ja samo tražim papir pa ću odmah pozvati umjetnike da preprave grafit ili ću naći neke druge jer ako je netko nešto nacrtao nemam pravo dirati grafit bez službenog papira, tvrdi načelnik.

Grad Šibenik osuđuje neprimjeren sadržaj na školama

Iz Grada Šibenika, koji je osnivač osnovnih škola, ističu kako osuđuju svaki neprimjereni sadržaj na školama. Mišljenja su, kako je zgrada u vlasništvu Općine Bilice, da se oni i moraju pobrinuti da se grafit sa zločinačkom ikonografijom skine s fasade škole.

Zanimljivo je da se novonastali protuzakoniti grb sada nalazi pokraj jugoslavenskog spomenika biličkim ženama i omladinkama koje su dale život u Narodnooslobodilačkoj borbi.

Šibensku osnovnu školu krasi ustaški grb: Nalazi se i na crkvi sv. Marka pa ga nitko ne mijenja
Share via
Copy link
Powered by Social Snap