Pretraga

Simptomi koje kod tinejdžera ne smijete zanemariti

A- A+

Depresija u tinejdžerskoj dobi ne smije se zanemariti ili jednostavno pripisati divljanju hormona. Ako uočite neke od ovih simptoma i signala kod svojih prijatelja, ili na sebi, znajte kako morate potražite adekvatno liječenje.

Brojni su čimbenici koji utječu na depresivno ponašanje mladih osoba, ali se ono rijetko pojavljuje u tinejdžerskoj dobi. Ipak kad primijetite neke od sljedećih signala i simptoma obavezno reagirajte. Depresija kod tinejdžera se nikako ne bi smjela zanemariti te se mora dijagnosticirati i pravilno liječiti.

serbianforum.org

Izdvojeni članak

Polovina srednjoškolki razmišlja o samoozljeđivanju

Tuga i plač

Najočitiji simptomi koji mogu odati depresivnu osobu su konstantan osjećaj tuge i plač. Ako nemaju nikakav razlog za takvo ponašanje te učestalo plaču, a ne znaju zbog čega, to je prvi znak da nešto nije u redu.

Utjeha u alkoholu i drogi

Današnji tinejdžeri sve više konzumiraju alkohol, a povećava se i broj konzumenata raznih droga. Iako sve mlade osobe govore kako uživaju u alkoholu jer se opuste i zabavnije im je u društvu, postoje i oni koji misle kako će se opijanjem izvući iz ralja depresije. Svaka učestala konzumacija alkohola ili droge je alarmantan znak, a pogotovo kad uz to primijetite još neke simptome depresivnog ponašanja.

Izdvojeni članak

Koliko je teško ustati pred cijelim razredom i reći da si depresivan?

Misli o samoubojstvu i samoozljeđivanje

Čim na nekom tinejdžeru ugledate bilo kakav ožiljak koji ne može biti slučajna posjekotina, vrijeme je da reagirate. Osoba koja nema nikakvih problema sigurno se neće namjerno ozljeđivati.

Još jedan od simptoma depresije je i razgovor o samoubojstvu i neprestano razmišljanje o istome. U redu je ponekad tu temu započeti, ali ako vidite kako tinejdžeri neprestano govore o tome kako se ubiti, koji je najlakši i najbezbolniji način za izvršenje samoubojtva, uskočite u pomoć, jer im je sigurno potrebna.

Bijeg od kuće i narušeni odnosi

Najčešći simptom po kojem možete prepoznati depresivno ponašanje kod mladih osoba je bježanje od kuće. Čim to jednom naprave, morate poduzeti neke mjere. Često bijegu prethode narušeni odnosi u obitelji ili u društvu, što nastaje zbog nedostatka komunikacije. Depresivne se osobe vrlo često zatvaraju u sebe i ne dopuštaju drugima da prodru do njih. Upravo zbog toga morate biti uporni i poduzeti sve što je u vašoj moći da im pomognete.

Izdvojeni članak

Gledanje u PC ili TV do dugo u noć može dovesti do depresije

Izolacija i neaktivnost

Zatvorenost u sebe rezultira izolacijom od cijelog svijeta. Depresivnim osobama nije do druženja s drugim osobama, ma koliko bile bliske s njima. U tim trenucima ne žele nikoga pored sebe, niti pristup medijima. Najbolje im je samima, ali to nikako ne smijete dozvoliti. Uz izolaciju nemaju volje za ikakvom aktivnošću. Depresija utječe toliko na njih da odustaju od treninga te se ispisuju sa svim izvannastavnih aktivnosti.

Slaba koncentracija i osjećaj bezvrijeđa

Čim primijetite kako tinejdžeri imaju problema s koncentracijom prilikom razgovora, učenja ili praćenja nastave znajte kako su u opasnosti od pada u depresiju. Ako prođe dosta vremena, a njima se ne pruži nikakva pomoć, razvit će osjećaj bezvrijeđa. Mislit će kako život nema nikakvog smisla ni vrijednosti pa se neće uopće truditi. Također o sebi imaju nisko mišljenje.

Nedostatak energije i učestala fizička bol

Pritužbe na konstantne glavobolje i nedostatak energije se mogu protumačiti kao blaga depresija. Ukoliko se otklone sumnje na fizičke probleme, znači da mentalno nešto nije kako treba pa svejedno morate potražiti liječničku pomoć.

Preosjetljivost i osjećaj krivnje

Burne reakcije na svakodnevne situacije su također jedan od znakova depresije. Tinejdžeri koji su u posljednje vrijeme znatno osjetljiviji nego inače te se stalno osjećaju krivima za nešto što ne ovisi o njima, u opasnosti su da razviju ozbiljnije depresivno ponašanje.

Poremećaj u prehrani i snu

Na tinejdžerima koji su depresivni često možete primijetiti velike oscilacija na tjelesnoj težini. Dok nekima oslabi apetit, drugi se prekomjerno debljaju, a sve to prati i poremećaj u snu. Većina njih se žali kako kroz duži vremenski period ne mogu dobro spavati, ili uopće ne spavaju.