Pretraga

Sindikat Preporod otkrio detalje pregovora s Vladom oko plaća nastavnika: Evo što je sve u ponudi

A- A+

Sindikat Preporod jedan je od tri školska sindikata koji su sudjelovali na današnjim pregovorima oko izmjena u materijalnim pravima zaposlenika škola uslijed krize uzrokovane epidemijom. Iz Preporoda su pojasnili kako u novoj ponudi stoji da se povećanje osnovice koje se trebalo dogoditi od 1. lipnja i 1. listopada, u oba navrata za 2%, odgađa do 1. siječnja 2021. Od tada bi se, a nakon povećanja, plaća obračunavala po osnovici od 6.044,51 kn. Regres bi se isplatio putem CRO kartice, a o isplati božićnice pregovaralo bi se u rujnu. Iz Preporoda kažu da će među članstvom provesti izjašnjavanje o ovoj ponudi.

Foto: Denis Gaščić; srednja.hr

– Nakon što su svi reprezentativni  sindikati u javnim službama, što na tijelima što nakon provedenog izjašnjavanja članstva, odbili prijedlog Dodatka II. Temeljnom kolektivnom ugovoru za službenike i namještenike u javnim službama, na današnjem je sastanku djelomično promijenjena ponuda s prethodnog sastanka. Prema novoj ponudi Vlade osnovica za izračun plaće ne bi se povećavala za 2% od 1. lipnja i 1. listopada, ali bi se od 1. siječnja 2021. plaća obračunavala po osnovici od 6.044,51 kn. Podsjetimo se, sadašnja osnovica iznosi 5.809, 79 i ova osnovica od 1. lipnja povećava se za 2% i iznosi  5.925,99 kn, te za dodatnih 2% od 1. listopada i iznosi 6.044,51 kn.  U odnosu na prvobitan prijedlog, od 1. siječnja ne bi osnovica iznosila 5.809,79 nego 6.044,51 kn, stoji u ponudi Vlade, priopćili su danas iz Sindikata Preporod nakon sastanka na kojemu su sudjelovali sa sindikatima ostalih javnih službi i ministrima Josipom Aladrovićem, Tomislavom Ćorićem i Zdravkom Marićem.

Razgovor o božićnici u rujnu, regres putem CRO kartice, jubilarna nagrada ostaje

Izdvojeni članak

Prosječne i medijalne plaće profesora pale u karanteni, ali i dalje su preko 7.000 kn

Iz Preporoda su pojasnili i da u ovoj novoj ponudi stoji da se umjesto odustajanja od isplate božićnice, kako se predlagalo prvotno, o isplati božićnice u iznosu od 1.500 kuna sa sindikatima pregovara rujnu. 

– Za razliku od božićnice, o kojoj bi se tek pregovaralo, regres, u iznosu od 1.500 kn, radnicima bi se isplatio putem CRO kartice. Novac od regresa mogao bi se potrošiti na turističke proizvode i usluge.  Podrobnije o funkcioniranju CRO kartice sindikati će biti izviješteni tijekom dana. Jubilarna nagrada bi se isplatila svim radnicima koji na nju u 2020. ostvaruju pravo i Vlada je odustala od rješenja prema kojem radnici u drugoj polovini godine ne bi ostvarivali ovo materijalno pravo, izvijestili su iz Preporoda.

Dio sindikata provest će izjašnjavanje o ponudi

Dodaju, o novom Vladinom prijedlogu sindikati će se očitovati do  srijede 27. svibnja, a neki će sindikati o prijedlogu provesti izjašnjavanje članstva, dok će drugi odluku donijeti na sindikalnim tijelima. Preporod će među članstvom provesti izjašnjavanje početkom idućeg tjedna.

Izdvojeni članak

Ministarstvo: Roditelji čija djeca neće dolaziti u školu moraju opravdati izostanak

– Nakon sastanka predstavnika Vlade i sindikata, održan je sastanak na kojem su sudjelovali predstavnici reprezentativnih sindikata koji djeluju u javnim službama. Sazivač sastanka bio je Vilim Ribić, a sastanak je održan u prostorijama Nezavisnog sindikata znanosti i visokog školstva. Na sastanku se raspravljalo o prijedlogu sazivača prema kojem bi ponudu Vlade trebalo prihvatiti iz razloga što bi to značilo bolju poziciju sindikatima u pregovorima oko značajnijeg smanjenja plaće koje će se pokušati provesti nakon parlamentarnih izbora. Nakon izmjene argumenata u prilog prihvaćanju ili odbijanju sporazuma  s Vladom, dogovoreno je da će  se, u predviđenom roku, sindikati očitovati o ponudi Vlade. Nije prihvaćen prijedlog predstavnika Preporoda da se pokuša iskoristiti ova politička situacija, te da se u paketu s predloženim sporazumom pokuša riješiti i pitanje duga koji je nastao prema radnicima u javnim službama zbog nepravilne isplate plaće u 2016. godini. Stav je većine sindikata da spomenuti prijedlog nema nikakvih izgleda na uspjeh, te da rješavanje ovog problema treba prepustiti pravosuđu, zaključuju iz Preporoda nakon današnjih sastanaka.

Sindikat Preporod otkrio detalje pregovora s Vladom oko plaća nastavnika: Evo što je sve u ponudi
Share via
Copy link
Powered by Social Snap