Pretraga

Prosječne i medijalne plaće profesora pale u karanteni, ali i dalje su preko 7.000 kn

A- A+

Prosječni nastavnik na račun je ovaj mjesec dobio 243 kune manju bruto plaću nego prošli. Pokazuju to podaci koje nam je ustupilo Ministarstvo znanosti i obrazovanja. Budući da zbog odvijanja nastave na daljinu nemaju dodatke za smjenski rad i posebne uvjete rada, veće plaće neće moći očekivati još neko vrijeme.

Foto: srednja.hr

Prosječna plaća učitelja i nastavnika koji imaju VSS i rade puno radno vrijeme za ožujak 2020. godine iznosila je 10.641 kn bruto odnosno 7.627 kn neto, dok je ona za travanj iznosila 10.428 kn bruto odnosno 7.531 kn neto.

Izdvojeni članak

[Video] Učiteljica Marlena: ‘Više nikad neću štrajkati zbog novca’

Pokazuju to podaci koje nam je istupilo Ministarstvo znanosti i obrazovanja.

Budući da je dio nastavnika ovih dana u javnosti isticao kako zbog odvijanja online nastave ima manje plaće, pitali smo ministarstvo koliko su iznosile prosječne i medijalne plaće nastavnika za ožujak i travanj ove godine.

Nisu ostvarili dodatke

– Ističemo kako je sredinom ožujka započela nastava na daljinu te je to razlog zbog kojeg je došlo do razlike u iznosima s obzirom da zaposlenici nisu ostvarili neke dodatke na plaću poput smjenskog rada i posebnih uvjeta rada koji su propisani u važećim kolektivnim ugovorima – Kolektivnom ugovoru za zaposlenike u osnovnoškolskim ustanovama i Kolektivnom ugovoru za zaposlenike u srednjoškolskim ustanovama, pojašnjavaju iz Ministarstva.

Čak 243 kune manje u brutu

Izdvojeni članak
sanja šprem

Pogledajte prosječne i medijalne plaće u prosincu, prve nakon završetka najdužeg štrajka u povijesti

Kad se izračuna, plaća nastavnika u bruto iznosu smanjila se za 243 kune. U neto iznosu to su 142 kune.

No smanjila se  medijalna plaća. Medijan je, podsjetimo, broj koji razdvaja sortiranu listu brojeva točno na pola. Medijalna plaća, dakle, ne dobiva se tako da se zbroje sve plaće i podjele s brojem zaposlenih, nego tako da se sve plaće poredaju od najveće od najmanje (ili obrnuto) te da se pogleda broj one u sredini.

Medijalna plaća učitelja i nastavnika za ožujak je iznosila 10.428 kn bruto odnosno 7.531 kn neto, a za travanj 10.200 kn bruto odnosno 7.401 kn neto.

U bruto iznosu to je smanjenje od 236 kuna, ali je medijalni nastavnik dobio ‘samo’ 142 kune manje na račun.

Nakon nekoliko mjeseci rasta – pad

Kako bismo bolje prikazali kretanje plaća, dobivene podatke prikazali smo grafikonima. Usporedili smo ih s podacima o plaćama u proteklih nekoliko mjeseci. Kao početak uzeli studenti, kada su nastavnici još uvijek imali stari koeficijent.

Na prvom grafu je vidljivo kako nakon linearnog rasta, koji je započeo nakon najduljeg štrajka prosvjetara, plaće počinju padati.

Vidljivo je to i na grafičkom prikazu kretanja neto plaće.

Uz sve to, spomenimo i da su sve češće najave pravog smanjenja nastavničkih plaća u obliku manje osnovice i koeficijenata.