Pretraga

Sindrom izvanzemaljske ruke

A- A+

 healthmad.com

Svakim danom sve više ljudi obolijeva od raznih bolesti. Iako nam ta spoznaja teško pada, nekako smo navikli na hepatitise, tumore, infarkte, AIDS i sl. No u svijetu postoji toliko i nepoznatih i neobičnih bolesti s kojima mi nismo u doticaju. U nastavku pročitajte, po našem izboru, neke od najčudnijih i neobičnijih bolesti.

Krvave suze

Hemolacria je stanje koje se manifestira lučenjem krvavih suza. Najčešća je pojava kod plodnih žena za vrijeme menstrualnog krvarenja. U mnogim slučajevima krv nije vidljiva ljudskom oku. Posljedica ove bolesti je opasnost od ozbiljnog konjunktivitisa.

Sindrom plave kože

Argyria je stanje izazvano nepravilnim izlaganjem kemijskom obliku srebra, srebrne prašine ili spojeva srebra. Osobe oboljele od ove bolesti imaju plavu ili ljubičastu kožu bez ikakvih drugih simptoma.

Seksomnija

Slično mjesečarenju, ovaj poremećaj tjera oboljele da se upuste u seksualnu aktivnost dok spavaju, a ujutro se ničega ne sjećaju. Bolest je opasna jer oboljeli u snu mogu napastvovati partnera ili druge ljude koji im se nađu u blizini.

Pika

 

 idomybes.one.lt

danas.net.hr 

Poremećaj koji se manifestira potrebom jedenja nejestivog. Oboljeli imaju potrebu jesti razne nejestive tvari poput prašine, papira, ljepila ili gline. Istraživanje je opovrgnulo prvotnu tezu da je bolest povezana s nedostatkom minerala.

Sindrom vukodlaka

Hipertrihozu, koja se javlja već u djetinjstvu, karakterizira pretjerani rast dlaka najčešće na gornjem dijelu tijela, uključujući i lice. Najviše je slučajeva zabilježeno u Indiji gdje se oboljeli smatraju utjelovljenim božanstvima. Nakon niza neuspješnih načina liječenja, američki su znanstvenici ustanovili kako injekcije testosterona uvelike pomažu pri suzbijanju bolesti.

Morgelonova bolest

Oboljeli od ove bolesti imaju neprekidno osjećaj da im nešto gmiže ispod kože. Ti simptomi su posljedica Morgelonove bolesti koja je i dalje nedovoljno istražena. Dok neki liječnici tvrde da su simptomi rezultat mentalne bolesti, drugi tvrde da je riječ o poremećajima kože.

Sindrom hodajućeg trupla

Oboljeli od Cotardove deluzije ili sindroma hodajućeg trupla vjeruju da su mrtvi, raspadaju se ili misle da su ostali bez dijelova tijela. Osim vjerovanja da su mrtvi, mnogi vjerujui i da su besmrtni pa to pokušavaju testirati samoubojstvima. U najgorim slučajevima oboljeli se žale na intenzivan smrad vlastitog tijela, mesa ili kože uz halucinacije da im po organima plaze crvi.

Mikropsija ili makropsija

Osobe koje imaju osjećaj da su predmeti koji ih okružuju mnogo manji nego što doista jesu – pate od mikropsije, a oni kojima se čine veće – od makropsije. To je privremeno stanje koje je često povezano s migrenama.

Trumanov sindrom

Oboljeli od Trumanova sindroma vjeruju da ih netko cijeli njihov život snima kamerom i bez njihova znanja prikazuje na televiziji. Bolest je naziv dobila po filmu “Trumanov show”, u kojem se ista stvar dogodila Jimu Carreyu.

Bolest starenja

Progerija, također poznata kao Hutchinson-Gilfordov sindrom progerije (HGPS) ili bolest starenja, vrlo je rijetka genetska bolest s koje ubrzava starenje za osam do 10 puta. Posljedica je nove mutacije i nije nasljedna. Djeca s HGPS-om po rođenju izgledaju normalno, a prve simptome pokazuju između 18. i 24. mjeseca života kada visinom i težinom počinju ozbiljno zaostajati za prosječnim vršnjacima. Oboljeli obično imaju naborana lica, nešto veću glavu i oči u odnosu na tijelo te kukast nos, brzo gube kosu, kosti i mišići im ubrzano propadaju te zglobovi postaju kruti i artritični, a kukovi dislocirani. Simptomi se s odrastanjem pogoršavaju pa već kao tinejdžeri izgledaju poput staraca. Obično umiru prije 20. godine od moždanog udara ili infarkta.

 

Neosjetljivost na bol

Oni koji pate od urođene neosjetljivosti na bol rađaju se bez osjeta za bol i vrućinu. Bolest je, koliko god zvučila privlačno, opasna jer se ove osobe mogu jako ozlijediti jer ne osjećaju što si čine, pa često ne dožive odraslu dob.

Sindrom izvanzemaljske ruke

suite101.com

Ozljeda mozga za posljedicu može imati tzv. sindrom izvanzemaljske ruke ili sindrom dr. Strangelovea. Žrtve osjećaju kako ne mogu kontrolirati ruku, koja ih u ekstremnim slučajevima pokušava zadaviti dok spavaju.