Pretraga

‘Smrzavamo se u školi i pokrivamo dekama’: Nemaju grijanje u školi pa prelaze na online nastavu

A- A+

Učenici Srednje medicinske škole u Slavonskom Brodu požalili su nam se kako već tjednima nemaju grijanje u školi. Provjetravanje zbog epidemioloških mjera stvara im dodatan problem pa su prisiljeni, kažu, pokrivati se dekama. Ravnateljica pojašnjava kako je do problema došlo jer su se uslijed energetske obnove odvojila od grijanja susjedne škole. Kako se ne bi smrzavali, učenici će od srijede na online nastavu.

Učenici Srednje medicinske škole u Slavonskom brodu na satu | foto: privatni album

– Kao sredstva grijanja koristimo plahte i navlake u kabinetima za zdravstvenu njegu i tako jedva čekamo 11 – 12 sati da izađemo van na Sunce jer je tad vanjska temperatura veća od one u školi, kažu nam učenici Srednje medicinske škole u Slavonskom Brodu.

Požalili su nam se kako već tjednima nemaju grijanje u školi.

– Unatoč hladnim jutrima kada je temperatura 3-4 stupnja, sjedimo na hladnim stolicama s otvorenim prozorima jer se učionica mora zračiti zbog epidemioloških mjera. Čak nam nije teško nositi ni maske jer nam one griju zrak koji udišemo, pričaju učenici.

Otežana im je okolnost, dodaju, kako na nekim učionicama trenutno nema ni prozora jer je u tijeku obnova fasade škole pa je zbog toga u hodnicima još veći propuh.

Nastava će biti online dok se škola ne ugrije

Ravnateljica Jelena Jelinić-Bošnjak pojašnjava nam kako je upravo zbog preuređenja došlo do prekida grijanja.

– Uslijed energetske obnove koja je u tijeku, Srednja medicinska škola se odvojila od grijanja od Obrtničke škole Slavonski Brod. U tijeku je ishođenje suglasnosti od strane Brod-plina za prekop javne površine i ceste od Grada Slavonskog Broda,  a planirani završetak radova je kroz deset dana, kaže ravnateljica.

Napominje i da se još nijedan roditelj nije žalio oko grijanja.

– Na Vijeću roditelja održanom prošli tjedan objasnili smo razvoj situacije i korake koje smo poduzeli kao i moguć prelazak na online nastavu ukoliko radovi budu trajali duže od planiranog vremena, prepričava.

Izdvojeni članak

Prešli na online nastavu, ali ne zbog korone: Kasnili su natječaji pa tek sad možemo preuređivati školu

Zbog hladnog vremena donijeli su tu odluku.

– S obzirom na vremenske prilike, od srijede 28.10. do završetka radova nastavu ćemo izvoditi online, zaključila je ravnateljica.

Županija: Očekuje se priključak na plinsku mrežu

Zašto nema grijanja, pitali smo i Brodsko-posavsku županiju, koja je osnivač škole.

– Razlog su radovi na energetskoj obnovi škole, koja osim radova na ovojnici podrazumijeva i razdvajanje sa sustava grijanja koji je bio vezan na kotlovnicu u susjednoj Obrtničkoj školi. Novo rješenje predviđa ugradnju plinskih kombi bojlera (za svaku etažu po jedan), te priključak na plinsku mrežu. Radovi na ugradnji i instalaciji kombi bojlera su završeni, a očekuje se priključak na plinsku mrežu, koje treba izvesti trgovačko društvo Brod – plin d.o.o., odgovaraju iz Upravnog odjela za obrazovanje, sport i kulturu Brodsko-posavske županije.

Dodaju i kako su u razgovoru s Brod-plinom doznali kako im je posao priključenja prioritet.

Za priključak na plinsku mrežu prema društvu Brod- plin d.o.o. Brodsko-posavska županija je dostavila sve potrebno:
1. Molbu za priključak na plinsku mrežu od 22.02.2020., koja je uvedena u sustav Brod plina 05.03.2020. i ponovo aktivirana 19.09.2020.
2. Zahtjev za posebne uvjete priključenja od 19.09.2020.
3. Zahtjev za izdavanje energetske suglasnosti od 19.09.2020., napominje privremena pročelnica dr. sc.  Anica Vukašinović.

Otkrivaju kako problem predstavlja suglasnosti za prokop ceste u ulici Vatroslava Jagića, jer je plinska mreža na drugoj strani ulice, koju društvo Brod – plin d.o.o. još uvijek nije dobilo od Grada Slavonskog Broda.

– Nadamo se kako će i to biti uskoro riješeno, a do tada u dogovoru s ravnateljicom škole, učenici će nastavu pohađati na daljinu, zaključuju iz Županije.