Pretraga

Smrzavanje na nastavi

A- A+

 

Žalite se jer morate svako jutro ustati iz toplih kreveta i hodati hladnom ulicom do vaše tople škole? Zamislite samo da vaše zimsko smrzavanje ne završava dolaskom u školu! Čak štoviše, u školi je još i hladnije jer se hladnoća tjekom noći uvukla u razrede. Nastavu slušate u jaknama jer unatoč grijalicama sav topli zrak odlazi u više slojeve prostorije. Odlazak na wc za vas je pustolovina jer morate obući i dodatne slojeve odjeće, budući da se u hodnicima ne grije. Imate problema sa zamišljanjem ovakvih uvjeta? Učenici tehničke škole “Nikola Tesla” u Vukovaru nemaju problema. Oni idu u takvu školu već drugu zimu za redom.

Neki dan je temperatura u Vukovaru bila sitnih -1°C, a u razredima tek nekoliko stupnjeva više. Da stvar bude bolja, Vukovarci neće iz ovih zamjenskih prostorija u svoju školu još najmanje godinu i pol. Zašto je to tako? Ravantelj škole, Đorđe Lukić, za naš je portal istaknuo kako prvi radnici na školi nisu bili dovoljno dobri i brzi jer su radove trebali dovršiti do ove jeseni. Budući da nisu, njihovi radovi su otkazani. Nove radnike tražit će se natječajem koji je raspisan ovih dana, a nakon završetka natječaja i žalbenih postupaka, radovi na školi će se nastaviti. Ravnatelj predviđa da će radovi ponovo krenuti u veljači ili ožujku iduće godine. No neće biti gotovi barem godinu dana što znači da vukovarske srednjoškolce, osim ove, očekuje još barem jedna školska godina u hladnim prostorijama zamjenske škole u borovskoj zgradi.

Do tada, njih će grijati kaloriferi koji se nalaze u gornjim kutevima učionica. Ovi alternativni izvori grijanja, osim što ne griju dovoljno, često ne rade jer su instalacije u staroj i oronuloj zgradi loše. Snaga struje nije primjerena pa se žice tope. Sad si mislite: Ma sigurno nije tako loše pa doći će proljeće! Da, doći će proljeće, no nakon njega dolazi ljeto. Ljeti temperature u Vukovaru rastu do 40-ak celzijevih stupnjeva, a budući da u zamjenskim učionicama nije moguće otvoriti prozore, učenici kraj školske godine provode učeći u parku jer bi se u učionicama ugušili. Da, da! Cijela Tehnička škola Nikole Tesle sjedi u parku i odrađuje nastavu.

Vi mislite da je vama loše? To su mislili i učenici srednje škole u Varaždinu koja s Vukovarcima sudjeluje u zajedničkom projektu. Naime, Varaždinci su se žalili kako u jednoj od svojih učionica nemaju pristup internetu. Vukovarci su ih pozvali da sudjeluju u njihovoj nastavi. Vjerujemo da su Varaždinici shvatili kako njima i nije tako loše. No, čini se kako političari ipak nisu shvatili koliko je loše stanje u Vukovaru. Ravnatelj Lukić ističe kako je u pomoć zvao ministarstva, manjiske predstavnike u Saboru, župana, pročelnika i načelnika, no nitko se nije potrudio i poduzeo nešto. Sve što im je ostalo jest da se dobro obuku, sjednu za knjigu i uče u nemogućim uvjetima.

Idući put kada se budete žalili kako nemate dovoljno dobre uvjete za svoje srednjoškolsko obrazovanje, ipak malo stanite i razmislite. Sjetite se kako na drugom kraju države vaši supatnici u školovanju sjede u hladnoći i mraku. Ako vam samo prisjećanje na to nije dovoljno, raspitajte se za mogućnost posjeta. Pa provedite i vi tjedan dana u takvoj školi. Vjerujemo da vam više neće pasti napamet žaliti se na vašu, ipak toplu školu.