Pretraga

Šokantno novo istraživanje: Srednjoškolci skloniji konzumiranju smrtonosnih energetskih pića

A- A+

Kanadski eksperti istraživanjem su dokazali kako su studenti skloni depresiji, a oni koji puše marihuanu i piju alkohol također su skloniji konzumirati energetska pića. Ova je studija uslijedila nakon što je tinejdžerici srce tri puta stalo zbog opijanja – djevojka je popila deset ‘jegera’ pomiješanih s Red Bullom.

Energetski napitci mogu dovesti do mentalnih poremećaja i zloupotrebe alkohola i droge kod tinejdžera, znanstvenici su upozorili. Njihova su otkrića objavljena netom nakon što je Jayde Dinsdale proživjela tri srčana zastoja kao posljedicu miksanja Jagermeistera i Red Bulla, piše Mail Online.

Izdvojeni članak

Zabrinjavajuće otkriće o energetskim pićima!

Pretjerana količina kofeina može biti smrtonosna

Djevojka je ispijala žestoko piće s alkoholom, no nakon što je alkohol ispario, visoke razine kofeina u njenom organizmu preuzele su kontrolu nad srcem pa je ono kucalo prejako i prebrzo. Pretrpjela je tri srčana udara i umalo umrla na podu kupaonice nakon što je u sebe usula ogromnu količine opasnog miksa.

Novo je istraživanje pokazalo kako su učenici koji češće piju energetska pića skloniji depresiji i konzumaciji alkola te marihuane. Zabrinjava činjenica da su mlađi učenici srednjih škola bili ti koji su skloniji piti pića poput Red Bulla. Prošlotjedna studija pokazala je pak kako su oni koji piju takva pića skloniji i pušenju te alkoholiziranju. Do tog su zaključka došli uz pomoć činjenice da su mladi orijentirani na rizik spremniji iskušavati energetske napitke.

Izdvojeni članak

Tinejdžerica umrla od srčanog udara nakon samo dvije limenke energetskog pića

Trebali bi postojati limiti

Inače, pića poput Red Bulla već su ranije povezana s nizom zdravstvenih poteškoća, uključujući kadriovaskularne smetnje, nedostatak sna, nervozu i vrtoglavost. Upravo visoka razina kofeina u tim pićima dovodi do gore navedenih posljedica.

– Trebalo bi uvesti limite u konzumaciji kod tinejdžera. Mlade privlače takvi napitci zbog njihovih kratkoročnih benefita u vidu povećane alertnosti, poboljšanog raspoloženja i pojačane mentalne i fizičke energije. Potrebno je obrazovati javnost o mogućim opasnim posljedicama ovih proizvoda i definitivno smanjiti količinu kofeina kojeg stavljaju u limenke pića. Ovo je nešto što trebamo shvatiti ozbiljno, rekla je doktorica Sunday Azagba.