Pretraga

Pitali smo vas što je najgluplje što ste napravili pijani: ‘Probudio sam se opljačkan’

A- A+

Binge drinking, odnosno pretjerivanje s alkoholom, može nas dovesti u neke škakljive, ali i poprilično opasne situacije, potvrdili ste nam putem Instagrama. Tamo smo vam postavili pitanje o najglupljim stvarima koje ste činili pijani, a dobili smo zanimljive priče – od spavanja na biljarskom stolu i autobusnoj stanici pa do padova u štiklama po blatu. Pitali smo vas koliko često pijete, kao i što za vas znači umjerena konzumacija alkohola kojoj bismo, budimo realni, svi trebali težiti. Ako tome do sada niste težili, možda vas ove priče inspiriraju.

Pitali smo vas o najglupljim stvarima koje ste napravili pijani | Foto: Unsplash/Canva

Izlazak ne započinjemo s namjerom da ćemo za nekoliko sati zvati bivšeg sa svim razlozima zašto bi nam se trebao vratiti, ali to se ipak nekako dogodi. Svom mozgu pod utjecajem alkohola možemo zahvaliti za sve loše odluke koje trijezan nikad ne bi donio. Upravo takvih je, potvrdili ste nam, neobično puno.

Neovisno tko smo i odakle dolazimo, alkohol gotovo da ne možemo izbjeći. Svuda je oko nas i nije to samo subjektivni dojam – imamo točne podatke koji to pokazuju. Mladi u Hrvatskoj piju natprosječno više u odnosu na svoje vršnjake u Europi, potvrdilo je veliko Europsko istraživanje o pušenju, alkoholu i drogama (skraćeno se zove ESPAD).

Prema ESPAD istraživanju, 89.9 % srednjoškolaca u dobi od 15 i 16 godina u Hrvatskoj je probalo alkohol. U cijeloj Europi, za usporedbu, alkohol je probalo 78.1 % učenika. Međutim, jedna je stvar probati, a druga opijati se toliko da postanemo alkoholizirani, no i u tome su naši mladi iznad prosjeka. Čak 43 % mladih u Hrvatskoj se u životu napilo, dok je europski prosjek 35.8 %.

Da se većina nas s alkoholom prvi put susretne u srednjoj školi, dok smo još maloljetni i on nam ne bi trebao biti dostupan, potvrdili ste nam i sami. Na Instagramu smo pratitelje pitali što je najgluplje što su napravili pijani. Među onima koji su odgovorili bila je i Mia iz Zagreba koja je alkohol prvi put okusila s osam godina, kad joj je tata dao da proba pivo.

‘Zaspah na stolu za biljar’

Njena glupa pijana odluka bila je, ispričala nam je, zaspati na stolu za biljar u kafiću. Njen san je bio toliko čvrst da je tamo spavala do jutra, a probudio ju je konobar.

– Dakle, bila je subota navečer i prijatelji i ja smo se odlučili za biljar. Večer je bila sjajna, atmosfera još sjajnija, a piće jeftino. Može li bolje? Radi se o vremenu prije inflacije i uvođenja eura kada je novčanica od 50 kn imala neku kupovnu moć. Popila sam normalnu količinu za svoju toleranciju, možda malo vise od toga, ali me iz nekog razloga trbuh počeo previše boljeti i ja sam izvadila tablete za bolove, započela je svoju priču Mia.

U mraku i dimu kafića iz torbe je, umjesto lijeka protiv boli, izvadila svoje tablete koje koristi protiv alergije. Popila ih je, ne naslućujući svoju grešku, a kombinacija alkohola i lijeka toliko ju je uspavala da je morala prileći, prisjetila se.

– Tako sam legla na stol za biljar koji je trenutno bio van funkcije. Spavala sam tamo do jutra, dok me konobar nije potjerao van. Prijatelji su otišli kući bez mene, rekla nam je Mia.

Alkohol je postao obavezni dio njenih izlazaka, dodala je.

– Pijem dosta često, od drugog razreda srednje čak i svakodnevno. Uživam u dobrom pivu, koktelu, rakiji, navela je.

‘Probudio sam se u rigotini, opljačkan’

Alkohol, kad ga pijemo u većim količinama, uspavljuje jer djeluje kao depresor središnjeg živčanog sustava. To znači da smanjuje aktiviranje neurona u mozgu što rezultira opuštanjem, umorom i konačno, snom. U slučaju Mije to je završilo bezazleno, iako smo sigurni da nije bilo ugodno, no naš idući sugovornik, Jakov iz Splita, ispričao nam je nešto dramatičniju priču.

– Bio sam vani i popio sam ekstremno puno. Nestao na tri ure. Probudio sam se na autobusnoj stanici, u rigotini, udaljen dva kilometra od mjesta gdje sam izašao, opljačkan. Uzeli su mi novčanik u kojem su bili svi dokumenti, ključeve, mobitel i slušalice, ispričao nam je Jakov.

U novčaniku je imao nekih 20 kuna, prisjetio se. No, uz trošak nabavke novog mobitela, morao je platiti izradu svih novih dokumenata, što nije zanemariv iznos. Ta ‘avantura’ dogodila mu se u srednjoj školi, kad je otprilike i prvi put probao alkohol. Danas pije samo u prigodama, kad izlazi.

– Ako se pije, onda popijem piće ili dva. Ne pijem non-stop, nego ciljano i svjesno. Mislim da je okej piti jedan do dva puta tjedno ako inače imaš uredan život. To možda nije zdravo biološki, za jetru, ali nije problem ako nećeš postati disfunkcionalan. Alkoholizam nastaje kad se prijeđe određena učestalost, objasnio nam je Jakov koji, spomenuo nam je, navečer planira na piće s prijateljem jer je dobro napisao ispit.

Pitali smo vas o najglupljim stvarima koje ste napravili pijani | Foto: Unsplash

‘Trčala sam po blatu u sandalama na petu’

Ako ste se ikad pitali zašto pijani donosimo odluke koje trijezni ne bismo, za to je odgovoran učinak alkohola na mozak. Alkohol onemogućava normalan rad našeg prefrontalnog korteksa, dijela mozga odgovornog za logično razmišljanje i kontrolu impulsa. Dakle, za sve ono što nas čini racionalnom osobom koja donosi pametne odluke.

Tako je Lucija, koja je iz okolice Zagreba, pijana smatrala kako je trčati po blatnjavom nogometnom terenu u štiklama sasvim razumna ideja, ispričala nam je na Instagramu. Njena majka, koja se idući dan morala suočiti s blatom koje je njena kći donijela kući, nije se s tim složila.

– Slavila se krizma, i ja i jedan prijatelj smo u pijanom stanju odlučili tražiti našu prijateljicu koja se izgubila. Odmah pokraj tog lokala gdje smo bili nalazi se nogometni teren. Procijenili smo kako bi najbrži način za pronaći ju bio trčati po terenu i derati se dok se ne pojavi. Naravno, pete su bile skroz prljave, ja isto jer sam upala više puta, a ujutro kad je mama vidjela situaciju odjeće nije bila baš presretna. Ali barem smo našli prijateljicu, ispričala nam je Lucija.

Inače alkohol pije u prosjeku četiri puta mjesečno, na proslavama i izlascima. Prvi put ga je probala u prvom razredu srednje škole.

– Mislim kako pijenje prelazi u alkoholizam kad se osoba ne može zabaviti bez njega ili kad samo razmišlja o tom kad će idući put piti. Ili, recimo, ako to sa svakog vikenda prelazi na radne dane i to više puta tjedno, objasnila je Lucija kako vidi razliku između povremenog pijenja i alkoholizma.

‘Umjesto da sam otišla na hitnu, nastavila sam plesati’

U pijanom stanju smo zapravo poprilično izloženi riziku od ozljeda. Lucija je trčala po blatnom terenu što se, na sreću, dobro završilo, no tu su i puno ozbiljnije prijetnje – od vožnje u pijanom stanju ili sjedanja u auto s nekime tko je pio do padova niz stepenice i druge prepreke.

Naime, osim što nas uspavljuje i čini iracionalnim bićima, alkohol djeluje i na cerebelum, dio mozga koji pomaže održavati koordinaciju i balans. Rezultat, u kombinaciji sa smanjenom sposobnošću rasuđivanja, može biti ozljeda, kao što nam je ispričala Ema koja dolazi iz manjeg mjesta kraj Osijeka.

– Nagazila sam na čašu koju je netko bacio u travu. Staklo se razbilo, a jedan komadić je odletio i porezao me po gležnju. Bila sam na putu do toaleta s prijateljicom, pa smo samo nastavile. Čekala sam je da izađe, a kad me vidjela, šokirala se. Naime, ispod mene na podu je bila poprilično velika lokva krvi. Ja sam se isto šokirala, jer uopće nisam pogledala dolje do tad. Na dosta ozbiljnu porezotinu odlučile smo staviti – flaster. I nastavile smo s izlaskom, rekla nam je Ema iz Osijeka.

Umjesto na Hitnu službu, Ema je produžila do obližnjeg kafića gdje je provela nekoliko sati u (vrlo šepavom) plesanju. Njene tenisice, bijele ‘starke’, bile su potpuno uništene. Kao šećer na kraju, do kuće je došla pješice u ranim jutarnjim satima.

– Kad sam ujutro mami pokazala nogu, nije mogla doći sebi. Odmah me odvezla na hitnu, ali nisu me mogli zašiti jer je prošlo previše vremena od kad sam se porezala. Zato sam ljetne praznike provela u gotovo svakodnevnim odlascima liječniku na previjanje. Još uvijek imam ožiljak, prisjetila se Ema.

To se dogodilo u trećem razredu srednje škole, ispričala nam je, kad je pila poprilično često, svakog vikenda.

Pitali smo vas o najglupljim stvarima koje ste napravili pijani | Foto: Unsplash

U alkoholu možemo uživati, ali treba znati kako

Osim susramlja zbog naših odluka i rizika od ozljeda, alkohol u većim količinama može dovesti i do štetnih posljedica za naše tijelo i um. Oštećuje jetru, naš živčani, probavni i krvno-žilni sustav, a pretjerana konzumacija alkohola glavni je čimbenik i niza drugih bolesti. Još jedna ozbiljna posljedica može biti i ovisnost o alkoholu, a s njom dolaze i problemi u obitelji, u društvu, u obrazovanju ili na poslu.

S konzumacijom alkohola, kao i s ostalim stvarima u životu, potrebno je naći mjeru. Ako ste dovoljno stari da pijete i odlučite se za to, budite svjesni da je binge drinking, odnosno pretjerivanje s pićem, zapravo poprilično štetno. Umjesto opijanja, trebali bismo piti umjereno, svojim tempom, uživajući u društvu i izlasku.

Ako ste se pitali, piti alkohol umjereno znači ne piti više od dva pića dnevno za muškarce i jednog pića dnevno za žene, prema smjernicama Europske unije. Uz to, dobro se sjetiti da je nekad odlično otići u trijezni izlazak i zabaviti se bez alkohola.

O čarima odgovornog konzumiranja alkohola više možete pročitati ovdje, jer upravo je u tijeku kampanja #MaloPomalo pokrenuta u suradnji Verna i Hrvatske udruge poslodavaca – Koordinacija proizvođača, trgovaca i distributera jakih alkoholnih pića. Kampanjom skreću pozornost na to koliko je binge drinking zapravo štetan, a normaliziran način za konzumirati alkohol.


Tekst je nastao u suradnji Native studija portala srednja.hr i Hrvatske udruge poslodavaca – Koordinacija proizvođača, trgovaca i distributera jakih alkoholnih pića