Pretraga

Splitski akademici s Medicine ustali protiv ‘Jovanovićeva’ odgoja

A- A+


Izdvojeni članak

Profesorica Arbanas: ‘Svojim učenicima neću predavati četvrti modul zdravstvenog odgoja’

Nekoliko dana nakon što je američka publicistkinja Judith Reisman posjetila i Split, profesori i predavači splitskog Medicinskog fakulteta ustali su se protiv zdravstvenog odoja koji nazivaju Jovanovićevim. Naime oni smatraju da je struka zapostavljena u donošenju kurikuluma zdravstvenog odgoja, pa su potpisali Poziv na obnovu dijaloga i traženja suglasja za program spolnog odgoja u osnovnim i srednjim školama.

Iako se zdravstveni odgoj provodi u školama, a javnost je već zasićena stalnim temama o četvrtom spornom modulu, reakcije ne prestaju stizati. Zadnji koji su ustali su akademici i profesori Medicinskog fakulteta u Splitu, koji traže da se napravi revizija rasprave kurikuluma zdravstvenog odgoja. Iza ovakve odluke stoji argument da znanstvena struka nije pitana za mišljenje, te da se program temelji na knjigama znanstvenih anonimusa.

Izdvojeni članak

Pismo vjeroučitelja koji se srami svojih biskupa zbog stavova o zdravstvenom odgoju

Žele reviziju programa zdravstvenog odgoja

Iako već tjednima preko medija mnogi ističu svoja mišljenja o četvrtom modulu spolnog odgoja, profesori sa splitske Medicine ovih dana su se sjetili reagirati. Smatraju kako se cijelo pitanje zdravstvenog odgoja politizira, a umjesto konsenzusa hrvatsko je društvo po ovom pitanju obuzela svađa.

Zbog toga su Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta poslali otvoreno pismo u kojem ističu kako žele potaknuti reviziju programa zdravstvenog odgoja, no ovaj put uz uvažavanje mišljenja struke. Smatraju da je znanstvena zajednica dosad šutila o ovom pitanju jer jednostavno imaju strah od nekih prošlih vremena kad se stradavalo zbog izrečenog mišljenja, prenosi Slobodna Dalmacija.

Ivica Grković, pročelnik Katedre za anatomiju Medicinskog fakulteta u Splitu objasnio je kako ga je šokirao zdravstveni odgoj.

– Kao otac troje djece, bio sam na roditeljskim sastancima na kojima se o ovom raspravljalo i uložio sam puno vremena proučavajući cijeli kurikulum i uz njega vezane nastavne materijale i literaturu. Moram reći da sam zgranut kao odgovoran roditelj, znanstvenik i akademski građanin, i to kako sadržajem, tako i formom cijelog ‘projekta’, objasnio je Grković zašto je reagirao dopisom prema Jovanovićevom ministarstvu.

Zdravstveni odgoj im ‘jeziva sramota koja ponižava zdrav razum i znanost’

Inicijativa koju je dosad potpisalo oko 60 profesora nije službeni stav Medicinskog fakulteta iz Splita, već samo stav dijela akademskih građana i znanstvenika.

Oni smatraju da nije istina da je zdravstveni odgoj napravljen prema znanstvenim kriterijima.

Prema izjavama profesora Matka Marušića, bivšeg dekana Medicine, ne postoji nijedna znanstvena činjena koja ide u prilog pristašama trenutnog zdravstvenog odgoja.

– Kako se javnosti može reći da se program zasniva na znanosti kad se zapravo temelji na knjizi znanstvenog anonimusa Amira Hodžića, koju je objavila udruga ‘Nastranost’, uznemireno se pitao profesor Marušić.

Dodao je kako pozdravlja ovu inicijativu profesora da reagiraju ‘na ovu jezivu sramotu koja ponižava zdrav razum i znanost’.

Trenutni dekan splitske Medicine, Dragan Ljutić, nije se htio izjašnjavati o ovom pitanju, no razumno je zaključio kako će se zauzeti za svaki argumentirani kulturni dijalog o svakoj temi pa i o ovoj.