Pretraga

Splitskoj bolnici usred korone nedostaje medicinskih sestara, a školu završe samo dva razreda godišnje

A- A+

KBC Split već godinu dana otvara natječaje, što za zamjene, što za stalno zaposlenje medicinskih sestara, no odaziv je bizarno nizak. Tako se na jednom natječaju za posao na neodređeno za ukupno trideset radnih mjesta javilo tek 14 kandidata. Usred pandemije splitska bolnica tako muku muči sa zaposlenjem novog kadra i zamjene za postojeći koji je na dopustu. Razgovaramo s glavnim akterima ove priče i pojašnjavamo što je u pozadini.

medicinska sestra

foto: Pexels.com

U splitskoj bolnici radi 1.590 medicinskih sestara, no otprilike dvadeset do dvadeset i pet posto je na nekom obliku dopusta. Gotovo polovina odsustava s posla odnosi se na porodiljne ili trudničke dopuste. Zbog toga su raspisali natječaje za zaposlenje medicinskih sestara, što na određeno, što na neodređeno, no odaziv je bizarno nizak.

Bizarno malo prijava za posao

Kako nam je potvrdila glavna sestra splitskog KBC-a Marija Grančić, već prošle godine objavili su natječaj za zaposlenje na određeno 70 medicinskih sestara i tehničara. Kada je vrijeme prijava završilo ostali su u šoku vidjevši da se javilo tek 14 kandidata. Ove su godine, sasvim nedavno, a posebno u situaciji pandemija koronavirusa, raspisali natječaj za stalno zaposlenje na neodređeno vrijeme. Otvoreno je 30 radnih mjesta, međutim, opet se javilo samo 14 kandidata.

Brojke su to koje se odnose na tzv. vanjske kandidate, one koji otprije nisu zaposleni na nekom drugom radnom mjestu ili posredstvom drugog tipa ugovora unutar KBC-a Split. Kako nam pojašnjava Grančić, nekada se na takve natječaje znalo javiti i preko dvjesto vanjskih kandidata, a birali su se oni najbolji. Ovo je drastičan pad, a važnost medicinskih sestara kao osoblja u bolnicama, iako i inače, sada posebice dolazi do izražaja u vremenima pandemije za koju ne znamo koliko će dugo trajati, pojašnjava Grančić.

Nema tko popuniti radna mjesta

Jedan od razloga niskog interesa za radna mjesta u splitskom KBC-u Grančić vidi upravo u činjenici da ta radna mjesta baš i nema tko popuniti. Nekada je u splitskoj Zdravstvenoj školi, kaže, znalo godišnje maturirati i po sto medicinskih sestara u ukupno četiri razreda. Sada se ta brojka više nego prepolovila. Škola upisuje dva razreda sestara, što ih ukupno godišnje broji njih 48. To nije dovoljno ni za kapacitete KBC-a Split, pojašnjava Grančić, a kamoli za potrebe Splitsko-dalmatinske županije gdje se maturantice Zdravstvene škole također zapošljavaju u privatnim ordinacijama i ambulantama.

Izdvojeni članak
ljekarna

Sramotan oglas za posao u ljekarni: Nema plaće, traže 20 volontera na puno radno vrijeme

Razgovarali smo sa Sanjom Perić, ravnateljicom Zdravstvene škole u Splitu koja nam kaže da škola i dalje ima ograničene prostorne kapacitete unatoč tome što su se prije sedam godina preselili u novu zgradu. Ta škola inače, uz medicinske sestre i tehničare, ima još šest smjerova iz područja zdravstva u ukupno trideset razrednih odjeljenja. Učenici svih smjerova nastavu slušaju u trinaest učionica, laboratorija i praktikuma, a zbog nedostatka prostora, kaže nam Perić, već rade na dodatnoj lokaciji gdje su im na raspolaganju još tri učionice.

‘Upoznati smo da nedostaje medicinskih sestara’

– Upoznati smo s činjenicom da na tržištu rada nedostaje medicinskih sestara/ tehničara opće njege te već duže vrijeme surađujemo s našim Osnivačem i MZO-om. Ishodovana je građevinska dozvola za nadogradnju još jednog kata škole koja bi nam omogućila bolju organizaciju nastave i bolje uvjete školovanja za naše učenika. Nadamo se da ćemo u što skorije vrijeme krenuti sa nadogradnjom škole kako bi povećali prostorne kapacitete, rekla nam je ravnateljica Perić.

Dodaje i da velik broj učenika Zdravstvene škole upisuje faks nakon završetka srednje škole, a budući da se u tu školu upisuju učenici iz cijele županije, neki od njih se nakon školovanja vraća u svoje lokalne sredine gdje se i zapošljavaju. Interes za upis smjera medicinskih sestara, odnosno tehničara opće njege je, kaže nam ravnateljica, velik. Prošle se godine za 48 upisnih mjesta natjecalo ukupno 235 učenika, što znači da je na jedno upisno mjesto konkuriralo 5 kandidata.

– Sukladno dogovoru s Osnivačem i preporukama Savjeta za zdravlje Splitsko-dalmatinske županije ove školske godine zatražili smo povećanje upisnih kvota za program medicinskih sestara/tehničara opće njege sa dva na tri razredna odjeljenja (sa 48 na 72 upisna mjesta) za koja još uvijek očekujemo suglasnost MZO-a. Upravo zbog nedostatka medicinskih sestara/tehničara opće njege i zaključka Savjeta za zdravlje SDŽ od prošle godine u Srednjoj Strukovnoj školi u Sinju upisuje se po jedan razred medicinskih sestara/tehničara opće njege, pojasnila je daljnje korake Perić.

Ideja je, dakle, da se broj razrednih odjela za medicinske sestre i tehničare poveća s dva na četiri.

Izdvojeni članak

Oštro pismo mladih zdravstvenih radnika Berošu: Pozivate umirovljenike, a mi čekamo na rad

Izvanredni studij sestrinstva

Na splitskom je sveučilištu od ove godine upisana i prva generacija izvanrednih studenata sestrinstva, točnije, njih 76. Taj se studij inače izvodi u sklopu Odjela za zdravstvene studije, a kako nam kaže Franka Babić iz ureda za odnose s javnošću splitskog rektorata, i za iduću se godinu planiraju upisi u izvanredni studij sestrinstva.

– Na 45. sjednici Senata Sveučilišta u Splitu, održanoj 24. ožujka 2021. godine usvojen je Plan upisa studenata u I. godinu preddiplomskog sveučilišnog, integriranog preddiplomskog i diplomskog sveučilišnog te preddiplomskog stručnog studija u akademskoj godini 2021./2022. među kojima su usvojene i kvote za izvanredni studij Sestrinstva, i to 70 upisnih mjesta, rekla nam je Babić.

Splitskoj bolnici usred korone nedostaje medicinskih sestara, a školu završe samo dva razreda godišnje
Share via
Copy link
Powered by Social Snap