Pretraga

Sramotan oglas za posao u ljekarni: Nema plaće, traže 20 volontera na puno radno vrijeme

A- A+

Saga s mladim zdravstvenim djelatnicima se nastavlja. Nedavno je na stranicama burze osvanuo natječaj za posao u splitskim ljekarnama. Umjesto fino plaćenog pripravništva, ljekarne traže 20 farmaceutskih tehničara, na puno radno vrijeme, da volontiraju, a platit će im tek doprinose i putne troškove.

Foto: Unsplash; Tbel Abuseridze

Točno prije sedam dana na stranicama burze osvanuo je prilično sramotan natječaj za posao u splitskim ljekarnama.

Volontiraju jer država ne daje potporu

Splitske ljekarne traže 20 farmaceutskih tehničara za rad u ljekarnama na puno radno vrijeme. Rad koji, vidljivo je već iz naslova natječaja, neće biti plaćen. Dvadeset ljekarnika ili ljekarnica trebali bi volontirati. Zauzvrat će dobiti tek doprinose i naknadu za prijevoz.

Screenshot oglasa na Hrvatskom zavodu za zapošljavanje

Kao i za svaki natječaj u javnom sektoru, potrebno je dostaviti hrpu dokumentacije, što uključuje izvadak iz matice rođenih, domovnicu, preslike svjedodžbi, a sve se mora urudžbirati poštom. Kako bi se uopće mogli prijaviti na ovaj natječaj, mladi farmaceutski tehničari morat će potrošiti i do stotinu kuna na dostavu potrebnih dokumenata. Dakle, da bi ostvarili šansu da eventualno dobiju posao – na kojem neće biti ni plaćeni – moraju utrošiti svoj novac, što zapravo dosta dobro ilustrira koliko je situacija u kojoj su se našli apsurdna.

Kontaktirali smo poslodavca, Ljekarne Splitsko-dalmatinske županije, a oni nam kažu da su oglasi za volontiranje izdani upravo zato što država ove godine nije odobrila adekvatnu kvotu mjera za zapošljavanje. Prošlih bi godina, kažu nam, na pripravništvu imali 10 do 15 ljekarnika, uglavnom tehničara, koje je plaćala država, a koji tu godinu staža moraju odraditi kako bi mogli položiti stručni ispit. Ove godine takvih subvencija, naime, nema u dovoljnoj mjeri, a farmaceuti ipak trebaju i žele odraditi stažiranje pa su im iz ljekarni, kažu, izašli u susret i objavili natječaje za volontiranje.

Napominju kako se ipak ne radi o klasičnom volontiranju jer će se svi doprinosi, kao i prijevoz, platiti radnicima-volonterima, a kako bi da su unaprijed znali da će ove godine biti takva situacija i da država neće pokriti troškove njihova zaposlenja već uplanirali nekoliko plaćenih radnih mjesta. Kao ljekarne Županije, ističu, nisu ni na kakvom proračunu, već kad bi nekog zapošljavali, to bi trebali pokriti sredstvima koja zarade kao ljekarna.

Izdvojeni članak

Oštro pismo mladih zdravstvenih radnika Berošu: Pozivate umirovljenike, a mi čekamo na rad

Problem mladih zdravstvenih djelatnika

O ovome smo problemu, podsjetimo, već detaljno izvještavali. Tek je u rujnu Ministarstvo zdravstva donijelo odluku o kvotama za pripravništvo i ta kvota za ovu godinu iznosi tek 170 mjesta. Da pojasnimo, znatno manje nego što je učenika završilo srednje škole. Učenika koji moraju položiti stručni ispit prije nego što se mogu zaposliti u struci, a stručnom se ispitu bez obveznog pripravništva u trajanju od godinu dana ne može pristupiti.

Upravo iz tog razloga u problemu su ostali ne samo farmaceutski tehničari, već i primalje, dentalni tehničari, fizioterapeuti i laboratorijski dijagnostičari. Upravo su oni prije mjesec i pol dana, nakon što je ministar zdravstva Vili Beroš, kako je sam istaknuo, “naredio” mobilizaciju cijelog zdravstvenog sustava što je osim umirovljenih djelatnika uključivalo i poziv učenicima zdravstvenih škola te studentima zdravstvenih studija, ministru uputili oštro pismo.

U pismu od njega traže da im omogući pristup ustavno zajamčenom pravu na rad, prozvali su ga za nelogičnosti u sustavu te tražili da nešto poduzme kako bi se ova de facto nemoguća situacija u kojoj su se našli mladi zdravstveni djelatnici dovela pod kontrolu. U konačnici je ministarstvo odlučilo kako će sljedeće godine, 2021., kvota za pripravništvo u zdravstvenim strukama iznositi dvije tisuće mjesta.

Copy link
Powered by Social Snap