Pretraga

Beroš se posuo pepelom: Ispravlja grešku zbog koje mladi zdravstveni radnici godinama ‘sjede’ na burzi

A- A+

Preko tisuću mladih koji su završili pojedine zdravstvene škole i studije u evidenciji je nezaposlenih na burzi. Čekaju pripravništvo koje obavezno moraju odraditi, a kvota za korištenje te mjere u 2020. godini koju je odredila država iznosi samo – 170 mjesta. Nakon velikog pritiska mladih zdravstvenih radnika kroz medije i jučerašnjeg razgovora kojeg su s ministrom zdravstva obavili predstavnici inicijative ‘Prirapvnici u neizvjesnosti’, odlučeno je kako će ta kvota za iduću godinu iznositi 2.000 mjesta.

Foto: Unspalsh/screenshot

Osobe koje završe školu ili studij zdravstvenog usmjerenja obvezne su položiti državni stručni ispit. Kako bi mu pristupile, najprije trebaju odraditi pripravništvo. No, kvota za korištenje mjere pripravništva, koju određuju Ministarstvo zdravstva i Hrvatski zavod za zapošljavanje za 2020. je određena tek u rujnu i višestruko je manja od broja učenika i studenata koji su završili zdravstvene škole, odnosno studije.

Riječ je o onima koji su nedavno završili zdravstvene škole ili studije i stekli zvanje, primjerice, fizioterapeuta, farmaceutskog tehničara, zdravstveno-laboratorijskog tehničara, dentalnog tehničara i asistenta, primalje i sl. Konkretno, trenutno preko tisuću mladih zdravstvenih radnika u Hrvatskoj čeka na pripravništvo, a kvota za ovu godinu je 170 mjesta i određena je tek u rujnu. A mnogi od njih nezaposleni na pripravništvo čekaju i po nekoliko godina.

Na taj su problem kroz medijske istupe upozoravali članovi inicijative ‘Pripravnici u nezivjesnosti’. Pisali su i ministru zdravstva Viliju Berošu javna pisma na društvenim mrežama. Obraćali se saborskim zastupnicima. Konačno, ministar Beroš u petak se sastao s njima. Odlučeno je, priopćili su iz Ministarstva zdravstva, da će kvota za pripravništvo u zdravstvu za iduću godinu biti višestruko povećana, na čak dvije tisuće mjesta.

Izdvojeni članak

Završili zdravstvene škole i studije, a država im ne da raditi: ‘Samo želimo da nas se čuje i doživi’

– Sljedeće godine 2.000 pripravnika iz zdravstvenog sektora dobit će priliku za obavljanje pripravničkog staža koji im je prijeko potreban za samostalan rad. To omogućuje zapošljavanje gotovo svih pripravnika koji imaju obvezu odrađivanja pripravničkog staža. Sredstva za zapošljavanje pripravnika ranijih su se godina osiguravala  putem Hrvatskog zavoda za zapošljavanje provedbom mjera aktivne politike zapošljavanja u Republici Hrvatskoj. S obzirom da su iz navedenoga izvora za 2020. godinu osigurana sredstva za zapošljavanje samo 170 pripravnika zdravstvene struke nastao je problem u pronalaženju financijskih sredstava za zapošljavanje i ostalih pripravnika koji čekaju odrađivanje pripravničkog staža, priopćeno je iz Ministarstva zdravstva.

Dodatno poručuju kako je riječ o dogovoru između Ministarstva zdravstva i Hrvatskog zavoda za zapošljavanje ‘koji je iznašao i dodatna sredstava iz kvote Ministarstva znanosti i obrazovanja s kojim su procesi za navedene aktivnosti u tijeku’.