Pretraga

Srednjoškolac zahvaljujući forumima i YouTubeu izradio impresivnu 3D igru

A- A+

Leon Šebrek učenik je Elektrostrojarske škole u Varaždinu te je ujedno najmlađi programer videoigara u Hrvatskoj. Ovaj 15-godišnjak napravio je impresivnu 3D igru pod nazivom ‘CubeWar’, dok je svoju prvu igru napravio prije četiri godine. Učenik drugog razreda srednje škole uskoro kreće u izradu videoigre slične COD-u koja će imati podršku za multiplayer iskustvo.

U Tuhovcu u blizini Varaždina živi najmlađi programer video igara u Hrvatskoj, 15-godišnji Leon Šebrek, koji je svoju prvu videoigru napravio još dok je pohađao šesti razred osnovne škole. Trenutno ide u drugi razred Elektrostrojarske škole u Varaždinu te iza sebe ima napravljenu impresivnu i zanimljivu 3D igru pod nazivom ‘CubeWar‘.

Izdvojeni članak

Pedagoginja vs. gamer: Treba li igrati nasilne videoigre?

Sam otkrivao kako programirati igre

Leona su igrice zanimale još kao malo dijete te su već tada postojale neke stvari koje su ga kod njih smetale pa ih je želio promijeniti. – U šestom razredu osnovne škole sjetio sam se kako bi mogao napraviti svoju igru u kojoj bi određivao kako će što biti. Proces izrade igara mi je uskoro postao zanimljiviji od samog igranja pa sam tijekom osnovne škole napravio desetak 2D igrica, izjavio je mladi programer koji je sve potrebno za izradu naučio sam.

Prve igre koje je izradio kretale su se od borbe helikoptera, tetrisa i pingponga u jednom, a sve je nastalo zahvaljujući Leonovoj bujnoj mašti. Budući da je napravio podršku za dva igrača, pokazao ih je prijateljima u razredu i svi su se zabavljali igrajući ih.

Izrada 3D igara jako je skupa

Leon je ‘CubeWar’ započeo raditi na svom laptopu koji je to mogao podnijeti, ali kako se razvijala igra, tako je s 5 000 poligona prešao na 30 000 te je morao kupiti novo računalo.- Sam sam si odredio dijelove koje bih trebao kupiti da bude što bolje za izradu 3D igara, što je naime puno koštalo, izjavio je 15-godišnjak.

Profesori ga ohrabrili za 3D avanture

Kad je krenuo u srednju školu, pofesori su mu predložili da krene s izradom igara na višoj 3D razini te je tada započeo raditi na ‘CubeWaru’ u Blender programu.-  I programiranje u 2D je bilo jako korisno za 3D, ali je zadnje obuhvaćalo više znanja, što sam tražio po forumima i YouTubeu. Do sada već znam sve mehanike i koristim pet programa za izradu ‘CubeWara’, objasnio je Leon dodajući kako mu profesori nude korisne savjete prilikom izrade.

Smatra kako je daleko došao u grafici i mehanici igre, no budući da ‘CubeWar’ nudi singleplayer iskustvo, tvrdi kako će uskoro započeti malo drugačiju igru koja će biti zanimljivija jer će omogućiti multiplayer iskustvo te će na taj način biti korak bliže COD-u.

Ako želite provjeriti kakva je igra, Leon je u opisu videa na YouTubeo stavio besplatni download, te svakim skidanjem igre dobiva prihod od dvije društvene mreže i na taj način zarađuje.