Pretraga

Srednjoškolci iz Jajca dobili važnu nagradu zbog svojih izvanrednih postignuća i hrabrosti u borbi protiv segregacije u školama

A- A+

Učenici u Jajcu, u ljeto 2016. godine, suprotstavili su se odluci županijskih vlasti o osnivanju nove škole isključivo za bošnjačke srednjoškolce. Županijska odluka bila je donijeta sukladno praksi ‘dvije škole pod jednim krovom’, koja je zastupljena širom zemlje, a za rezultat ima podjelu između zajednica. Zbog njihovog aktivizma, srednjoškolce je nagradio OSCE (Organization for Security and Co-operation in Europe).

screenshot, Facebook

Nagrada Max van der Stoel ove je godine pripala učenicima srednje škole iz Jajca. Oni su se 2016. godine borili protiv političara koji su ih željeli podijeliti u školama suprotstavljajući se odluci županijskih vlasti o osnivanju nove škole isključivo za bošnjačke srednjoškolce.

Odvažni učenici različitih etničkih pripadnosti u Jajcu su se okupili pod sloganom ‘segregacija je loša investicija’ i drugim porukama zajedništva. Nakon jednogodišnje borbe ostvarili su pobjedu zaustavivši namjere vlasti da ih dijeli na osnovu etničke pripadnosti.

Prepoznajući ustrajnost i moralni poduhvat ovih hrabrih učenika, te priznajući potrebu za inkluzivnijim i kvalitetnijim obrazovanjem kroz, između ostalog, ulaganje u inovativna sredstva podučavanja koja bi bila dostupna svim učenicima u Jajcu, žiri je donio jednoglasnu odluku. Učenici iz Jajca, predstavljeni Vijećem učenika Srednje strukovne škole „Jajce“ dobili su nagradu „Max van der Stoel“ za 2018. godinu.

– Međunarodni žiri za nagradu „Max van der Stoel“ odlučio je dodijeliti nagradu za 2018. godinu srednjoškolcima sa područja općine Jajce u Bosni i Hercegovini (BiH) na osnovu njihove izuzetne smjelosti i poticajnog aktivizma koji je doveo do sprječavanja daljnje podjele u školama u Jajcu, kao i širom zemlje, stoji u službenom obrazloženju.

Max van der Stoel Nagrada prepoznaje izvanredna i vrhunska postignuća u poboljšanju pozicije nacionalnih manjina u zemljama OSCE-a.