Pretraga

VIDEO: Ljudska prava se super uče u ‘progresivnim zemljama’, a kod nas? ‘Idemo više nazad’

A- A+

Ljudska prava se trebaju učiti u školama, smatra predsjednik udruge Dugine obitelji, Danijel Martinović. Sjajni primjeri za to su Švedska i Nizozemska. Međupredmetni građanski odgoj u Hrvatskoj sam po sebi možda nije loša ideja, ali problem je što sve ovisi o motivaciji pojedinačnog nastavnika. Nažalost, Martinoviću se čini da ustvari ne napredujemo, već nazadujemo glede ovog pitanja.

transparenti s natipisima o pravu na pobačaj

Foto: srednja.hr

Sama ideja međupredmetne nastave građanskog i zdravstvenog odgoja u školama nije nužno loša, kada bi se dobro provela. No, kako je više puta u našem podcastu istaknuo Daniel Martinović, predsjednik udruge Dugine obitelji, problem je što nastavni kadrovi nisu educirani za provedbu građanskog odgoja. Cijelo vrijeme je oslonac na individualnoj motivaciji.

S druge strane, Martinović je istaknuo kako neke druge zemlje u Europi imaju puno progresivnije kurikulume. U njima, obrazovanje oko ljudskih prava, seksualne orijentacije i rodnog identiteta, isprepleteni su u kurikulumu. Kao dobre primjere, istaknuo je zemlje poput Nizozemske i Švedske.

– Ne mora nužno opet sve biti dobro. Ali, vidimo da u tim nekim zemljama, gdje imate bračnu jednakost, jednaku razinu prava i manju stopu diskriminacije prema LGBT osobama, to nekako onda prati taj društveni napredak u obrazovanju. Kod nas, imam osjećaj da idemo više zapravo nazad nego što idemo prema naprijed, ustvrdio je Martinović.

Cijeli podcast pogledajte na našem YouTube kanalu u videu ispod ili ga poslušajte na Spotifyu.


Projekt je sufinancirao Europski parlament u okviru programa subvencija Europskog parlamenta u području komunikacije. Europski parlament nije sudjelovao u njegovom pripremanju te ni na koji način nije odgovoran za sadržaj objavljenih vijesti. Sve vijesti iz projekta pratite u rubrici Izborni predmet.

EU emblem