Pretraga

Posvojitelji imaju očekivanja, ali brojni ne znaju što ih čeka: ‘Odgovornost svih je da se informiraju’

A- A+

Posvojitelji u Hrvatskoj susreću se s brojnim izazovima koje bi trebalo popraviti. Ne samo istospolni parovi, već i ‘ne-dugine obitelji’, upozorio je predsjednik udruge Dugine obitelji, Daniel Martinović. U našem je Podcastu upozorio kako svi očekuju da će posvojiti zdravu bebu do šest mjeseci starosti i neromskog podrijetla. Međutim, naš sugovornik upozorava da je stvarnost potpuno drugačija.

beba

Foto: Unsplash

Sustav posvajanja u Hrvatskoj proteklih se godina promijenio nabolje za istospolne parove, ali ostalo je još puno posla. No, problemi kod posvajanja utječu i na sve, pa tako i raznospolne parove, upozorio je u našem podcastu Daniel Martinović, predsjednik udruge Dugine obitelji.

Iako se njegova udruga primarno fokusira na pomoć LGBTQ parovima, ističe da želi da svi imaju mogućnost posvajati u Hrvatskoj. Naravno, jedno kada prođu provjere da imaju uvjete i psihičku sposobnost brinuti o djeci. Dok treba još raditi na sustavu udomljavanja ja u Hrvatskoj kako bi ‘putovanja u Zambiju’ postala suvišna, Martinović ističe da i sami posvajatelji moraju osvijestiti što su njihove želje, a što stvarnost posvajanja djece.

– Jako puno potencijalnih udomitelja, posvojitelja, i dugine i ne-dugine obitelji, očekuje da će dijete biti beba do šest mjeseci, neromskog podrijetla, potpuno zdrava itd. Situacija u sustavu je sasvim drugačija. To isto jako puno ljudi treba osvijestiti da su to često starija djeca, braće i sestre pa za njih Zavod odlučuje da li idu zajedno ili odvojeno da se posvoje, udome. Tu stvarno ima jako puno različitih situacija i ne može se generalizirati. Ali, odgovornost je na svima da se informiraju. Nama je jako drago da mi interno u našoj udruzi imamo radionice gdje naši članovi ili članice koji jesu posvojili onda govore drugima kakvo je bilo njihovo iskustvo, istaknuo je Martinović.

Cijeli podcast pogledajte na našem YouTube kanalu u videu ispod ili ga poslušajte na Spotifyu.


Projekt je sufinancirao Europski parlament u okviru programa subvencija Europskog parlamenta u području komunikacije. Europski parlament nije sudjelovao u njegovom pripremanju te ni na koji način nije odgovoran za sadržaj objavljenih vijesti. Sve vijesti iz projekta pratite u rubrici Izborni predmet.

EU emblem