Pretraga

Srednjoškolka iz Nove Gradiške dizajnirala vozilo ispirirano Batmobilom

A- A+

Anita Vidić učenica je novogradiške Elektrotehničke i ekonomske škole. Iako ima samo 16 godina dizajnirala je do sada neviđeno solarno vozilo na tragu Batmobila i letjelice iz Star Warsa. Istim vozilom natjecat će se na Solar Street Race utrci koja će se održati u Sisku.

Anita Vidić/fotografija iz privatne kolekcije

Pretragom na internetu ova je šesnaestogodišnjakinja naišla na informacije o Solar Street Race utrci, te je znala da u tome želi sudjelovati. Kada se njena ekipa prijavila za sudjelovanje, jedino u što je Anita bila sigurna jest da automobil mora biti različit od ostalih dizajna koje je vidjela.

Dizajn nastao po uzoru na Batmobile i letjelicu iz Star Warsa

Izdvojeni članak

[FOTO] Pogledajte vozni park na solarni pogon, koji su izradili učenici triju hrvatskih srednjih škola

Malo po malo rodila se njena ideja solarnog vozila, koja je došla s puno strana.

– Vozilo je nastalo od spajanja mnoštva kombinacija. Filmovi Batman i Star Wars su imali najviše utjecaja. Prvenstveno sam željela da bude drugačije, to mi je bilo najbitnije, kaže nam Anita.

Prema pravilima natjecanja, automobili moraju imati tri ili četiri kotača, a snaga motora mora biti do 1500 vati. Minimalna površina solarnih ćelija će biti tri četvorna metra,a školjka vozila od karbona.

Anita kaže i kako joj zapravo nije trebalo puno vremena za izradu samog dizajna, iako se radilo o postepenom procesu.

– Vremenski mi nije trebalo puno, ali naravno da nije nastao iz prvog crteža. Malo po malo dotjerivala sam sto god mi je padalo na pamet i nakon par pokušaja ispalo je otprilike ovako kako je sada, kaže Anita.

Na osnovu idejnog rješenja, njen bratić koji se bavi programiranjem načinio je 3D model.

– Neke korekcije su još napravljene kad se crtež s papira stavljao u 3D, dodaje Anita.

Za izradu samog vozila prema Anitinom dizajnu bit će potrebno oko 200 tisuća kuna. Iz tog razloga je ekipa trenutno u fazi prikupljanja sponzora.

– Trenutno još skupljamo novac, tražimo sponzore i nabavljamo potreban materijal, kaže nam Anita.

Negativni komentari ju ne obeshrabruju

Izdvojeni članak

Zadarska škola otvorila prvu solarnu punionicu električnih automobila u Hrvatskoj

Ova šesnaestogodišnjakinja učenica je drugog razreda Elektrotehničke i ekonomske škole, a priznaje kako postoje mnogi koji ju žele obeshrabriti kada je u pitanju njen rad i trud. Kaže kako na to ne obraća previše pozornosti, već se trudi biti usmjerena na pozitivne i komentare podrške.

– Negativnost uvijek postoji, ne samo zbog toga sto sam žensko. Neki smatraju da je bavljenje ovim loše, nekorisno i neisplativo. Ne obraćam pozornost na to. Komentare sam čitala jer sam željela vidjeti ima li tko kakve savjete i, naravno, da se usmjerim na one pozitivne zahvalim na riječima podrške, rekla je Anita.

Sigurna je kako se u budućnosti želi nastaviti baviti čime se bavi sada.

– U planu mi je upisati fakultet vezan za moju struku, još nisam sigurna što točno,ali kako stvari stoje definitivno želim nastaviti u svom području, zaključuje Anita, koja će vozilom na utrci u Sisku upravljati sama.

Kako izgleda njen dizajn možete vidjeti u foto-galeriji, a rad Anite i njene ekipe možete pratiti na njenoj Facebook i web-stranici.