Pretraga

[FOTO] Pogledajte vozni park na solarni pogon, koji su izradili učenici triju hrvatskih srednjih škola

A- A+

Na Znanstvenom pikniku, koji se danas i sutra održava na Zagrebačkom velesajmu između mnoštva interesantnih inovacija, istaknuo se futuristički ‘vozni park’, na kojem su bila tri automobila na solarni pogon. Svaki od njih izradila je druga škola, odnosno Tehnička škola Kutina, Srednja škola Novska te Tehnička škola Sisak. Član tima iz potonje škole Andrija Bijelić, rekao nam je neke specifikacije vozila, kao i ciljeve koji se nastoje postići izradom ovakvih automobila.

Na Znanstvenom pikniku, koji se očekuje da će u dva dana posjetiti 30-ak tisuća ljudi, odmah na ulazu u šesti paviljon naišli smo na neobičan vozni park. Činila su ga tri automobila, koje pokreće solarna energija putem ćelija, a koje su izradili učenici Tehničkih škola u Kutini i Sisku odnosno Srednje škole Novska.

Izdvojeni članak

[FOTO] Znanstveni piknik vraća nadu u znanost i mlade

Automobili nisu samo za izložbe nego sudjeluju i u utrkama

– Ovaj automobil je dug 3,5 metra, širok 1,76 metara, snaga motora mu je 1,5 kilovat, ima četiri akumulatora po 100 amper sati, težak je 240 kilograma, objašnjava nam Andrija Bijelić specifikacije solarnog vozila, koji su njegove kolege iz Tehničke škole Sisak napravile još prije tri i pol godine.

Obzirom da je odradio dosta utrka, a na zadnjoj i dobro stradao, ovaj automobil ide u zastaru.

– Sada nije u voznom stanju jer imamo problem s kontrolerom, koji nam se pokvario na utrci, otkriva Andrija te dodaje kako je u pripremi novi, koji on i kolege iz škole izrađuju pod pokroviteljstvom Europske unije. 

Izdvojeni članak

Srednjoškolci iz Zadra preradili benzinski u električni automobil

Drastično su snižene cijene uređaja na solarni pogon pa su oni ljudima sve dostupniji

Solarna energija se sve više iskorištava, a uređaji koji se pokreću na njen pogon nisu više izuzeci. Andrija također to potvrđuje, navodeći i ulogu vozila na sunčev pogon u cijeloj toj priči.

– Ova vozila prvenstveno su namijenjena za utrke kroz koje pokazujemo kako postoji budućnost u ovakvoj tehnologiji. Solarna tehnologija je ionako ljudima sve bliža i jeftinija. Naprimjer u posljednjih dvadesetak godina drastično je pala cijena solarnoj tehnologiji i ona svakako obećava te će joj se sve više ljudi posvećivati, govori nam za kraj Andrija.