Pretraga

Zadarska škola otvorila prvu solarnu punionicu električnih automobila u Hrvatskoj

A- A+

Srednja strukovna škola Vice Vlatkovića pomiče granice kada je u pitanju spajanje obnovljivih izvora energije s obrazovnim procesom. Učenici pod mentoriranjem profesora su do sada izradili električni automobil, vjetrenjače, solarne svjetiljke i toplinske pumpe, a imaju i fotonaponsku centralu, od koje prodajom struje škola mjesečno zaradi između 35 i 40 tisuća kuna. Kroz najnoviji projekt, prije par dana je otvorena i prva solarna punionica za električne automobile u Hrvatskoj. U kontekstu toga nam je ravnatelj ove škole Tihomir Tomčić pojasnio kakve koristi od svega imaju učenici i zašto toliko inzistiraju na obnovljivim izvorima energije.

Foto: Osobna arhiva ravnatelja Tomčića

Ispred Srednje strukovne škole Vice Vlatkovića u Zadru prije par dana je otvorena prva solarna punionica za električne automobile u Hrvatskoj. Ovo je bila samo točka na i, obrazovne ustanove, koja strateški razvija kompetencije svojih učenika, ‘koketiranjem’ s obnovljivim izvorima energije.

Izdvojeni članak

Apatija: Od pet tisuća borongajskih studenata, njih tek nekoliko obrađuje vrt

Još prije dvije godine smo pisali o automobilu koji su učenici iz ove strukovne škole preradili iz benzinskog pogona u električni te osvojili posebno priznanje na Državnoj smotri učeničkih radova iz oblasti elektronike i računarstva.

Osim automobila učenici su ispred škole izradili solarne svjetiljke, toplinske pumpe velike snage te fotonaponsku centralu, putem koje mjesečno škola zaradi do 40 tisuća kuna. No najnoviji projekt, solarnu punionicu za električne automobile, Zadrani zasada mogu potpuno besplatno koristiti za punjenje svojih ljubimaca.

– Dvije su poruke koje šaljemo ovakvim postupanjem. Prvo, u okviru škole želimo stvoriti uvjete da naši učenici mogu steći stručne kompetencije, koje će onda moći koristiti na tržištu rada. Drugo, Hrvatska je veoma energetski ovisna pa o sudbini i cijenama energenata odlučuju događaji koji se odvijaju negdje daleko.

Vidim veliki prostor za napredak u tom pogledu, kroz korištenje obnovljivih izvora energije, koji ujedno ne štete okolišu, pojašnjava nam Tihomir Tomčić, ravnatelj Srednje strukovne škole ‘Vice Vlatković’.

Foto: arhiva srednja.hr

Izdvojeni članak

Srednjoškolci iz Zadra preradili benzinski u električni automobil

Retorički se pitao i zašto mi u nečemu ne bismo prednjačili, primjerice time da na brojnim crpkama na našim autocestama postavimo punionice za električne automobile. Još jednom je ravnatelj Tomčić ponovio svoje ideje s predstavljanja solarne punionice, kada je rekao da mašta o tome da slogan Hrvatske turističke zajednice jednog dana bude ‘Električnim automobilom do najljepšeg mora na svijetu’.

No vratimo se još malo na učenike ove zadarske škole. Ravnatelj nam je pojasnio da je sretan i zadovoljan, što učenici osim nužnih kompetencija koje stječu radom na svim spomenutim projektima, osjećaju i ponos zbog toga što su dio svoga znanja i kreativnosti ugradili u školu.

– Hodajući oko punionice na dan predstavljanja čuo sam kako učenici međusobno komentiraju ‘gle ovo sam ja zavarivao’, ‘ovo sam ja piturao’, slikovito nam na kraju pojašnjava učenički ponos ravnatelj Tomčić.

Foto: Osobna arhiva ravnatelja Tomčića