Pretraga

Srednjoškolka je napravila tako dobre fotografije Splita da će se i Splićani iznenaditi koliko im je grad lijep

A- A+

Dora Ćurak je učenica IV. gimnazije Marko Marulić u Splitu, koja se već devet godina bavi baletom, dok se u zadnje tri posvetila još jednoj vrsti umjetnosti – fotografiranju. Ove dvije ljubavi, uključujući i onu prema svome gradu, odlučila je spojiti te je tako nastala serija fotografija, koju će u petak izložiti u prostorijama splitske Gradske knjižnice Marko Marulić.

Ova svestrana umjetnica članica je Baletnog studija Hrvatskog narodnog kazališta Split, s kojim je nastupala u više izvedbi baleta Orašara. No, ovoga puta se Dora prihvatila aparata, dok je ulogu balerine ovoga puta namijenila svojoj kolegici iz razreda.

Fotografije su joj već postale dijelom knjiga, a neke su dobile i stručne pohvale

– Motiv za projekt S balerinom kroz splitske ulice proizašao je iz moje ljubavi prema baletu, fotografiji i Splitu. Devet godina plešem balet u Baletnom studiju HNK Split, a zadnje tri godine bavim se fotografijom. Posebno volim fotografirati ljude i prirodu. Veliki dio fotografija nastaje spontano, dok je dio onih koje nastaju ciljano s unaprijed određeni temama, u kontekstu pripreme za određenu tematsku izložbu, kao što je ova. Ideja za izložbu nastala je prošle godine kada sam se, u želji da organiziram svoju prvu samostalnu izložbu, odlučila prijaviti na natječaj za izlaganje u izložbenom prostoru gradske knjižnice Marko Marulić u Splitu. Svoju ideju izložila sam kolegici iz razreda Klari Jelači, koja također pleše balet i radi kao model za modnu agenciju. Klara je rado prihvatila moj prijedlog i tako su nastale fotografije. Nadam se da će se posjetiteljima izložbe svidjeti fotografije kojima ćemo ih Klara i ja voditi plesom ulicama grada Splita, objašnjava nam Dora i predstavlja svoja očekivanja.

Izdvojeni članak

Fotogalerija: Splitska maturantica nas kroz objektiv aparata upoznaje sa zakutcima svoga grada

Prema ovom malom dijelu fotografija, koje nam je pokazala, Splićani i ostali posjetitelji će zbilja imati priliku vidjeti Grad pod Marjanom, u jednoj sasvim drugoj perspektivi.

Premda će ovo biti prva Dorina samostalna izložba, njene fotografije su već našle svoje mjesto u knjigama, izložbama više autora te na specijaliziranim fotografskim siteovima na netu. Neke su pak i nagrađene.

Primjerice njezine fotografije su dio ilustracija knjige Nahranite gladne kruha, gladne ljubavi – poruke i molitve Majke Terezije, tiskane u ožujku 2017. godine. Dorina fotografija, pod nazivom Veseli šareni kišobrani izabrana je za izložbu za mlade autore pod nazivom Život je lijep u kategoriji autora od 15 do 19 godina, koju je organizirao Fotoklub Rijeka 2017.

Dora je inače članica Fotokluba Split, u kojem je završila i fotografski tečaj prošle godine. Baš u 2017. dobila je pohvalu za fotografiju U šetnji gradom s knjigom, na izložbi Knjiga na godišnjem odmoru 2017. godine (u organizaciji Foto-kino kluba Đakovo).

Dvije su Dorine fotografije bile izložene u sklopu izložbe u organizaciji Fotokluba Split u listopadu 2017. godine, a jedna od njih izabrana je za naslovnicu kataloga izložbe.

Također, jedna Dorina fotografija izabrana je i za izložbu Splitska tiramola koju je organizirao Fotoklub Split 2017. godine te za izložbu Knjiga svaki dan 2018. u organizaciji Gradske knjižnice Požega.

Izložba će afirmirati Split kao grad kulture

Sama je naglasila da voli fotografirati prirodu i ljude, a i arhitektura se zna naći kao motiv njenih uradaka.

S obzirom da se bavi baletom, plesom, fotografijom te svira gitaru i ukulele, pitali smo ju, čime bi se od svega toga, voljela ozbiljnije baviti u životu.

Izdvojeni članak

Mladi Zagorac napravio fotografiju Mliječne staze u rangu onih s naslovnica National Geographica

– I fotografija i balet neizostavan su dio moga života. Vjerujem da će tako i ostati. Također, volim psihologiju. Vjerujem da ću imati vremena i mogućnosti baviti se i psihologijom, plesom, glazbom i fotografijom, kaže nam ova svestrana srednjoškolka.

Ona će na izložbi predstaviti 32 kolor i crno-bijele fotografije nastalih 2017. godine, s motivima balerine koja pleše ulicama grada, na Rivi, ispred zgrade HNK Split, u Marmontovoj ulici, kamenitim ulicama Varoša, na Sustipanu te Sveučilišnom kampusu.

Uz ljepotu grada, izložba koja se otvara u petak 11. svibnja u 19 sati, ima zadatak Split prikazati u jednom svjetlu, kakvom ga često ne doživljavamo, unatoč njegovim brojnim kulturnim bogatstvima.

– Klara (Jelača) odražava nježnost i ljepotu balerine i baleta, a prostor na kojemu su snimljene fotografije prikazuje ljepotu i raskoš grada. Fotografije balerine na gradskim ulicama afirmiraju Split kao grad kulture, opisuje na svojim stranicama Gradska knjižnica Marka Marulića vrijednost, značaj i ulogu izložbe.