Pretraga

Srpski ministar pokušao unijeti 260 udžbenika na ćirilici u Hrvatsku: Carina ga spriječila, ovo im je objašnjenje

A- A+

Zadnjih dana u srpskim medijima proširila se informacija kako njihov ministar u Hrvatsku nije mogao unijeti ćirilične početnice, odnosno udžbenike za srpsku djecu koja žive u Hrvatskoj. Htjeli su unijeti, to jest djeci pokloniti udžbenike, no zaustavila ih je granična policija uz navodnu prijetnju kazne od tisuću eura. O svemu se potom oglasila hrvatska Carinska uprava koja ističe da su postupili ispravno, a riječ je o slučaju unosa knjiga u Hrvatsku i EU bez poštivanja carinskih procedura. Prijetnji i kazni, navode, nije bilo.

učenica stavlja udžbenike u torbu

Udžbenici | foto: Duje Kovačević, srednja.hr

Ministar bez portfelja zadužen za koordinaciju aktivnosti i mjera za dijasporu Đorđe Milićević prošlog tjedna u Hrvatsku nije mogao unijeti udžbenike na ćirilici za srpsku djecu koja žive u Hrvatskoj. Sve se dogodilo kod Knina, a delegacija ministra inače nije imala problema pri unošenju knjiga u Hrvatsku, navodi Telegraf.rs.

– Zahvalan sam svima koji su, pokušavajući da opravdaju i obrane neobranjivo, zapravo samo potvrdili sve o čemu sam govorio. Dakle, jasno je da se bukvari (početnice, op.a.) iz Srbije preko granica Hrvatske mogu prenijeti i u Sloveniju i u Italiju, ali da bi ostali u Hrvatskoj i došli do naših mališana u Kninu, s prijelaza u Batrovcima treba se otići do Šibenika i platiti carina. Bilo bi lijepo da nam pojasne samo još plaćamo li carinu na svako slovo ćirilice u bukvaru ili po svakom bukvaru, govori Milićević za Telegraf.rs.

Iz hrvatske carine poručuju da je roba prijavljena samo usmeno

O slučaju se potom priopćenjem oglasila hrvatska Carinska uprava. Govore da su ispravno postupili u slučaju pokušaja unosa knjiga u Hrvatsku i Europsku uniju bez poštivanja carinskih procedura. Opisuju da je putnik u osobnom vozilu imao 260 komada knjiga bez pripadajuće carinske dokumentacije i pratećih isprava koje bi dokazivale narav i namjenu prekograničnog kretanja robe. Robu je prijavio usmeno.

– Ne samo da je netočno da je uvoz knjiga zabranjen, nego je putnik – stranka profesionalno i pravno utemeljeno, upućena na deklariranje robe koje se standardno primjenjuje u istovjetnim okolnostima, to jest sukladno obvezama i pravilima koja proizlaze iz carinskog zakonodavstva EU-a, a o čemu jasno svjedoči praksa višekratnih uvoza raznih roba, uključivo knjiga, za potrebe manjinskih zajednica u Hrvatsku, a koja se odvijala i odvija na identičan način, kaže Carinska uprava.

Izdvojeni članak
učenica stavlja udžbenike u torbu

Ministarstvo objavilo popis: Ovo su svi odobreni udžbenici za osnovne škole

‘Putnik je sam odustao od provođenja carinskog postupka’

Naglašeno je da uvoz nije zabranjen, već je putnik upućen kako zakonito realizirati namjeravani izvoz. Pri tome, navode, nije bilo prijetnji ni izricanja novčanih kazni.

– Putnik je nakon pojašnjenja carinskih pravila i procedura za ulazak u Europsku uniju i Hrvatsku, sam odustao od zahtijevanja i provođenja carinskoga postupka i samovoljno se vratio u zemlju polaska. Zaključno, napominjemo kako su svi navodi i zaključci iz medijskih objava o ovome slučaju netočni te da je pravna procedura i praksa uvoza knjiga za potrebe manjinskih zajednica potpuno nesporna te se redovito odvija uz poštivanje carinskih propisa i procedura koje se na potpuno jednaki način primjenjuju na sve, zaključuju s Carinske uprave.