Pretraga

Stiže novi predmet: Jovanović uvodi građanski odgoj u osnovne i srednje škole

A- A+

Od sljedeće godine u 12 škola se uvodi eksperimentalni program građanskog odgoja i obrazovanja, koji bi mlade trebao učiti o borbi protiv korupcije, ravnopravnosti građana, sprečavanju svih oblika diskriminacije, te generalno pružiti viši nivo odgoja i obrazovanja.

Prema Nacrtu kurikuluma građanskog odgoja i obrazovanja rečeno je kako sljedeće godine počinje eksperimentalna faza u trajanju od dvije godine, a predmet će se uvesti u šest zagrebačkih osnovnih i srednjih škola, te u isto toliko škola na području od posebne državne skrbi.

Poseban predmet na kraju osnovne i početku srednje

Građanski odgoj od prvog do šestog razreda neće biti zaseban program, već će to biti izvannastavan predmet integriran u postojeće predmete i vođen kroz razne školske i društvene projekte.

U sedmom i osmom razredu, te u prvom i drugom razredu srednje škole program bi se trebao izvoditi kao zaseban i obavezan predmet, kojeg će provoditi educirani odgajatelji, učitelji i nastavnici.

Predmet od iznimne važnosti

Ministar MZOS-a izjavio je kako smatra da je uvođenje ovog predmeta od iznimne važnosti za naredne generacije, budući da će učenike obrazovati kako postati uspješniji i pouzdaniji članovi društva, te kako se boriti protiv korupcije, o čemu su mladi dosad mogli čuti samo iz medija.

– Uvođenje građanskog odgoja bitno će unaprijediti kvalitetu školovanja, ali i stvoriti pretpostavke za aktivno sudjelovanje učenika po završetku škole u građanskom društvu, izjavio je Jovanović.