Pretraga

Što vam donosi kasniji gubitak nevinosti

A- A+

Istraživanje psihologice Paige Harden je pokazalo da što kasnije izgubite nevinost to su veće šanse da ćete u odrasloj dobi uživati u sretnim vezama. Još je došla do saznanja kako je veća vjerojatnost da će osobe koje su se kasnije upustile u seksualni odnos imati visoko obrazovanje i bolje plaćen posao, prenosi Psychological Science.

www.mojportal.ba

Roditelji vam ne pune glavu kako je bolje prvi seksualni odnos imati što
kasnije samo kako bi se oni osjećali mirnijima. Psihologica Paige Harden
sa Sveučilišta Texas u SAD-u je došla do saznanja kako osobe koje
izgube nevinost
nakon 19. godine imaju veće šanse da će u odrasloj dobi
imati sretnu vezu te visoko obrazovanje i bolje plaćen posao.

Izdvojeni članak

Studenti ekonomije imaju najviše seksualnih partnera

Dugoročni učinci

Nitko se do sada nije zapitao koji su dugoročni učinci preranog gubitka nevinosti, a svi se boje prerane trudnoće ili zaraze spolnim bolestima. To je ono što je potaknulo Harden na istraživanje svima nepoznatih dugoročnih učinaka.

Do zaključaka je došla temeljem Nacionalne studije o adolescentskom zdravlju, gdje se pratilo 1 659 parova braće ili sestara istoga spola, koji su promatrani od 16. do 29. godine. 

Gubitak nevinosti je klasificiran kao rani (prije 15. godine), na vrijeme (između 15. i 19.) i kasni (nakon 19. godine).

Izdvojeni članak

Iza pozornice: Seksualne igrice u školi

Prednosti koje donosi kasniji gubitak nevinosti

Oni koji su nevinost izgubili kasnije, imali su veće šanse dobiti bolje plaćen posao. Pokazalo se da je kasniji gubitak nevinosti povezan s boljim obrazovanjem i boljim prihodima, a manja je vjerojatnost ulaska u brak te je manji broj seksualnih partnera u odrasloj dobi. Značajnije niža razina nezadovoljstva u vezi bila je i kod sudionika koji su bili u braku ili živjeli s partnerom, a kasnije su ušli u seksualne odnose.

– Mogli bi biti izbirljiviji u biranju romantičnih i seksualnih partnera, što rezultira nevoljkošću ulaska u intimne veze osim ako nisu jako zadovoljni, istaknula je psihologica.

Ipak, raniji ulazak u odnose nije uvijek uvijek povezan s negativnim ishodom. Jedno od otkrića je bilo i to da osobe koje ranije dožive prvo seksualno iskustvo imaju manje problematično ponašanje kada su veze u pitanju.