Pretraga

Strani jezici na Filozofskom u Zadru

A- A+

Nakon Filozofskih fakulteta u Zagrebu i Splitu, došao je red i na zadarski Filozofski. Studentice dvopredmetnih stranih jezika otkrivaju što vas čeka ako upišete talijanski, francuski ili njemački na dotičnom fakultetu. 

unizd.hr

Mi, početnici, nismo ništa razumjeli

-Moja generacija je išla na tečaj za početnike tjedan dana prije faksa, oko pet sati dnevno. Tempo je bio ubitačan, rekla nam je Ivana, studentica prve godine talijanskog.

Kaže kako su ove godine uveli neke promjene te da će sada biti potrebno neko predznanje. – Događa se da ga upisuju maturanti koji ga nikad nisu učili i talijanski im je na dnu liste prioriteta za upis, dodala je. 

Kroz prvu godinu obradi se cijela gramatika, a na drugoj se intenzivnije rade prijevodi. Kolegiji su u 1. semestru na hrvatskom jeziku, osim jezičnih na kojima se radi gramatika i predaju lektorice, otkriva Ivana.

-Mi, početnici, tu nismo ništa razumjeli, ni sad ne razumijemo baš, ali uđe ti u uho.

Obraditi četiri novele i roman po semestru

– Omjer književnosti i gramatike je podjednak. Gramatika se radi tuta force, ali ovaj semestar nema kolokvija pa još ne mogu reći koliko je teško. Dosta je naporno, ima puno gradiva. Za jezične kolegije trebamo pročitati i obraditi četiri novele i roman po semestru, žali nam se Ivana, jer nije to lako kad se jezik još ne zna. 

Otkrila nam je kako se velika većina može naučiti iz skripti, ali i koliko je pisanje domaćih zadaća bitno. -Ja ih nisam pisala i znam da sam se tu zeznula. Moraš raditi sam na sebi kroz tu godinu dana da dođeš u fazu kada razumiješ što te profesori pitaju i da im znaš odgovoriti, kaže Ivana.

Ona se pomirila s činjenicom da će većinu predmeta morati nabubati kako bi znala nešto objašnjavati na talijanskom. 

Njemački zahtjeva ogromno predznanje

 -Za studiranje njemačkog potrebno je ogromno predznanje i bogat vokabular, tvrdi studentica Antonia. Kaže kako je 70% studenata povratnici i ne uči se ispočetka.

-Težište je na gramatici, ali da bi se moglo popratiti ostale predmete treba dobro poznavati jezik. Treba se tu puno raditi jer njemački je jedan od teži odjela na fakultetu, otkrila nam je.

Francuski se uči sve ispočetka

– Predznanje nije potrebno za upisati francuski, ali u svakom slučaju dobro dođe. Na početku godine je organiziran dvotjedni tečaj za početnike, kaže nam studentica Dina. 

Dobra vijest za sve koji ne znaju beknit ništa francuskog: na prvoj godini svi su predmeti na hrvatskom jeziku i profesori se prilagođavaju početnicima. Sve se uči ispočetka. 

-Težište je više na književnosti, lingvistici, fonologiji, dok ni gramatika nije zapostavljena.  Ima i dosta izbornih predmeta koji pomažu početnicima oko gramatike i izgovora, a nisu teški za položiti, tvrdi ona.

Rekla nam je kako literature nema previše i da se uglavnom sve može naučiti iz skripti. Jedino francuska lingvistika većini predstavlja problem. 

– Profesori su kvalitetni i odjel dobro funkcionira, uz neke iznimke, naravno. Jezik se može dobro naučiti, kaže Dina i preporuča ga svim ljubiteljima francuskog jezika.