Pretraga

Stravična pucnjava u školi u Rusiji, ubijeno najmanje osam osoba: Evo što je do sada poznato o slučaju

A- A+

Najmanje osmero ljudi, od kojih su sedmero učenici, ubijeno je u napadu vatrenim oružjem u srednjoj školi u ruskom gradu Kazanu, glavnom gradu Republike Tatarstan. Prema posljednjem izvještaju ozlijeđena je 21 osoba, od čega su većina učenici.

Screenshot: Twitter

Stravični napad vatrenim oružjem dogodio se danas u školi #175 u ruskom gradu Kazanu, glavnom gradu Republike Tatarstan. Prema posljednjem izvještaju agencije Interfax.ru, umrlo je osam osoba, od kojih su sedmero učenici i jedna učiteljica.

Osam preminulih, preko 20 ozlijeđenih

Ozlijeđena je 21 osoba, od čega je 18-ero djece i troje odraslih. Kako navodi ruska medijska agencija Interfax.ru, žrtve napadača zadobile su teške rane od vatrenog oružja te im je potrebna je pomoć odgovarajućih stručnjaka koji trentutno putuju u glavni grad Tatarstana, potvrdila je zamjenica premijera Tatjana Golikova.

Zbog napada je otkazana sutrašnja nastava u svim kazanskim školama te je 12. svibnja proglašen Danom žalosti. U Kazanu je trenutno na snazi režim protuterorističke operacije. Aleksandar Khinshtein iz državne Dume pojasnio je da u školi nije bilo osiguranja, već samo gumb za paniku, a prvi su u gimnaziju stigli vojnici Ruske garde.

Osumnjičenik uhićen

Osumnjičenik za napad je uhićen, riječ je o 19-godišnjem Ilnazu Galyavievu, a predsjednik Tatarstana Rustam Minnikhanov je da je napadač djelovao sam. Kako prenosi Interfax.ru, mladić koji je pritovren na mjestu pucnjave studirao je na TISBI koledžu, ali je u travnju 2021. ispisan zbog akademskog duga.

Predstavnik fakulteta rekao je kako se ‘tijekom studija pokazao kao tih i nekonfliktan student, uvijek je bio uredan i smiren, poštovao je kolege studente i nastavnike’. Naknadno je utvrđeno i da je osumjičenik za napad dobio dozvolu za oružje 28. travnja.

Oko slučaja se oglasio i ruski predsjednik Vladimir Putin, koji je šefu ruske garde Viktoru Zolotovu naložio da izradi novu uredbu o vrstama oružja dopuštenih za civilni promet. Kremlj je primijetio da se oružje koje se u Rusiji ponekad registrira lovačko oružje, u nekim zemljama koristi kao vojno oružje.