Pretraga

Stručnjaci izdali smjernice za djecu i mlade: Evo kako se nositi s traumom od potresa

A- A+

Snažni su potresi jučer i danas pogodilo područje Petrinje i Siska, izgubljen je jedan mladi život, a materijalna šteta je nemjerljiva. Uz pandemiju koronavirusa ovo je već treći veliki potres koji je pogodio to područje Hrvatske, a mnogi još osjećaju posljedice traume onoga prvoga. Stručnjaci su zbog toga pripremili smjernice koje će roditeljima, djeci i mladima pomoći nositi se s traumom uzrokovanom potresom.

Foto: Branimir Balogović; Unsplash

Poliklinika za zaštitu djece i mladih grada Zagreba pripremila je smjernice za roditelje i mlade u vezi nošenja s traumom uzrokovanom potresom. U nastavku teksta prenosimo njihove savjete i upute.

Što se dogodilo?

Traumatsko iskustvo jer osjećamo da je ugrožen život, zdravlje i dobrobit nas, nama bližnjih i ostalih građana s kojima se možemo poistovjetiti.

Zašto nam je jako teško?

Osim samog traumatskog događaja (potresa), nalazimo se u kriznoj situaciji zbog koronavirusa, tjeskobni smo kao zajednica. Upute za samozaštitu od potresa i virusa su se činile kontradiktornima i to je stvorilo dodatnu konfuziju.

Koje su normalne reakcije?

Nakon prvotnog šoka sve emocije su normalne i važno je „dati si dozvolu“ da ih proživimo.

Kako si možemo pomoći?

Brigom za osnovne potrebe (tako da jedemo, pijemo da smo na toplom), kada imamo potrebu – dijeljenjem emocija s bližnjima, pružanjem podrške jedni drugima, vraćanjem uobičajenim aktivnostima, onim što nas inače opušta, pravovremenim informiranjem i praćenjem uputa institucija.

Što može odmoći?

Pregledavanja i širenje lažnih i/ili senzacionalističkih informacija iz neprovjerenih izvora, validiranje „normalnosti“ svojih i tuđih emocija i reakcija na „nenormalne“ uvjete i okolnosti, zagovaranje već raširenih ideja o tome da smo kažnjeni, da nas čeka i nešto gore (to su pokušaji umanjivanja vlastite bespomoćnosti koja nam je svima teška).

Uz infografiku za roditelje pripremili su i infografiku za mlade, obje možete pogledati ispod, a poručuju #ostanidoma jer smo i dalje #tujednizadruge.


Stanovništvu koje se suočava s posljedicama razornog potresa pomoći možete pozivom na broj 060 9011. (Cijena poziva iznosi 6,25 kuna, u iznos je uključen PDV kao i naknada teleoperateru. Teleoperater: Hrvatski Telekom d.d.)
Hrvatski Crveni križ poziva sve one koji žele i mogu pomoći stradalima novčanom donacijom,
donacije uplate na sljedeći račun:
Banka: Privredna banka Zagreb d.d.
IBAN: HR6923400091511555516
Poziv na broj: 770
Za uplate iz inozemstva – SWIFT CODE: PBZGHR2X